НОВИНИ

Фермер з Вінниччини за власний кошт висадив 13 рідкісних видів річкових лілей у Південний Буг

31.07.2020 08:02
86d3435459b7904f3fa1abbfe520cc30a87d5774

Вінниччанин Василь Матієнко дев’ять сортів латаття висадив у водойму біля свого будинку ще кілька років тому. Закохався у велич і красу лілей і вінничанин Віталій Гуменюк. На березі Бугу він вже висадив тринадцять сортів – щоб зберегти як вид. Про це повідомляє vn.20minut, пише agronews.ua.

Розповідає, що з дитинства любив купатися серед білих водяних лілей. Коли дізнався, що крім такого кольору квітів існують інші сорти — перетворив розведення латаття на хобі.

“У мул садив цибулини, без коріння і пагонів, — розповідає немирівчанин. — Зараз дивіться, яка краса квітне. Селекцію зайнявся не лише для краси, а й для користі природі. — Будь-яка рослина, яка живе у воді забирає важкі метали, насичує воду киснем”, — розповідає поціновувач водних лілей Василь Матієнко.— Навесні тут багато черепах, риба підпливає. Всі вони в заростях латаття знаходять прихисток, бо рослина однією з перших листя випускає”.

Закохався у велич і красу лілей і вінничанин Віталій Гуменюк. На березі Бугу вже висадив тринадцять сортів.

У Василя Матієнка взяв ще чотири, рідкісні купави. У липневий день разом з Василем Матієнко вийшли до ставка, занурились по пояс у воду, з мулу достають рослини — готують квіти до посадки у Південний Буг.

Любителі природи пересаджують лілеї в річку саме в липні, бо це найкращий час, щоб вони прижилися.

“Пересадка для рослини це — стрес. В цьому році пересаджені лілеї мають приживатися та укорінюватися, — ділиться віталій Гуменюк. — В наступному році вони будуть розростатися і квітнути”.

Нагадаємо, на Прикарпатті фермери роздають людям качок безкоштовно.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: