НОВИНИ

Фермер з Вінниччини вирощує креветок за оригінальною технологією

27.03.2020 11:32
beerprawns-xxl

Вже рік на Вінниччині у тестовому режимі працює ферма з вирощування креветок у закритому приміщенні. Про це розповів фермер Петро Гижко. Пише Агробізнес Сьогодні.

Підприємство співпрацює з латвійськими інвесторами, які вклали у справу до 150 мільйонів гривень. Креветки купують місцеві ресторани, а сировину для кормів беруть у тутешніх аграріїв.

«Запустили виробництво торік у вересні. Тоді першу партію мальків привезли. Налагоджуємо виробництво власних кормів, експериментальні партії зробили, адже потрібне таке харчування, яке задовольнятиме усі потреби, бо креветки мають рости й набирати вагу. Основа для кормів росте на полях у місцевих фермерів. У принципі, харчування для креветок, яке можна привозити за гроші з-за кордону, нічим не відрізняється від нашого, якщо все правильно зробити. Білок, вуглеводи, риб’ячий жир, крохмаль – це все є у нас в широкому доступі. Немає значення, наприклад, який крохмаль – банановий, кукурудзяний чи картопляний. Всі компоненти, які потрібні креветці для росту та розвитку, є в Україні. Зараз відбувається таке відпрацювання: щось вони їдять краще, інше – гірше, на чомусь ростуть швидше, на чомусь – повільніше. Апетит у креветки прекрасний: за добу з’їдає третину своєї ваги. Якщо ракоподібний важить 1 грам, то споживає 0,3 г корму, коли доростає до 20 грамів, споживає 6 г корму. Все точно розраховуємо відповідно до кількості креветок у резервуарі й передаємо корм через спеціальні годівниці», – ділиться досвідом пан Петро.

Воду для креветок набирають з-під крана, а потім роблять з неї «морську». Для цього з Німеччини привозять сертифіковану морську сіль.

«Технологія така, що воду не потрібно відстоювати, оскільки дуже багато кисню потрібно подавати. У креветок велика щільність, тому якщо не постачати багато кисню, то вони просто загинуть. У басейнах, де ростуть креветки, вода кипить, як у джакузі. Якщо у воду з постійною температурою 29–30 °С подавати багато кисню, то хлор, який є у воді, просто вивітрюється за кілька годин. Перед тим, як заселяти креветок, цю воду тиждень чи два продуваємо, тому вода в нас для життєдіяльності ракоподібних – ідеальна», – розповідає фермер.

«Креветкове» підприємство працює повністю на альтернативній енергетиці. Для обігріву приміщення використовують пелети, а для електрики – спеціальні дизелі.

Щоби поповнювати креветкові запаси, мальків купують в Малайзії і доставляють літаком. Креветки на продаж заморожують і продають невеликими партіями. Потужність підприємства – 5 тонн креветок щороку.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: