НОВИНИ

Фермер у полі відкопав унікальний артефакт

26.10.2022 19:12
eb79ab01-d15c0d3bb6945f0b3560dfcb73c41a6f

У Киргизстані чоловік під час земельних робіт натрапив на цінну статую. У Киргизстані фермер Еркін Турбаєв полов землю в районі озера Іссик-Куль Північного Тянь-Шаню. І під час цього розкопав величезну статую Балбал VI століття. Про це повідомляє ancient-origins, пише agronews.ua.

Спочатку він подумав, що це звичайний камінь, тож вирішив його прибрати. Викопавши глибше, зрозумів, що насправді його плуг вдарив велику кам’яну статую.

Вона зображала обличчя та верхню частину людини. Згодом Турбаєв зрозумів, що виявив Балбал — тип меморіальної статуї, яка означала надгробок чи могильний маркер. Її використовували жителі Середньої Азії першого тисячоліття, переважно кочові турки.

Балбал мала довжину 3 метри. На фігурі вирізано головний убір та броню. У лівій руці – меч. Це свідчило про статус воїна. На нижній частині статуї нічого не було. Ймовірно, її просто поховали в землі.

Історик Жанболот Абдікерімов уважно вивчив написи на статуї, зазначивши, що ця людина мала важливий титул на мить смерті.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: