НОВИНИ

Фермер розповів, де краще садити спаржу

12.08.2021 18:55
_101523710_029196cc-3dd7-4b02-b06b-f9196e2dd680

Спаржа – порівняно новий продукт для українського ринку. Утім, попит на неї зростає. Усе більше господарств починають вирощувати культуру, адже це перший сезонний продукт – збирають його ще з квітня-травня. Тому виробництво спаржі подовжує сезон роботи сільськогосподарських підприємств. Утім, культура має певні особливості вирощування, повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Фермер Олександр Журавель з Полтавщини радить висаджувати спаржу на супіску. А от на глинистих ґрунтах культура росте погано.

Сам Олександр Журавель вирощує спаржу на ділянці 1,5 гектара. Вирішив посадити її після візиту на ферму до колег в Німеччині. Там достатньо популярна як біла, так і зелена спаржа. У німців існує цілий культ її споживання, традиційні страви та навіть фестивалі спаржі. Така увага до культури зацікавила українського фермера, тому вирішив вирощувати її й у своєму господарстві. Наразі Олександр Журавель шукає нові ринки збуту та планує розширити виробництво спаржі.

Збільшує обсяги ділянок під спаржею й виробник з Прикарпаття Володимир Тимків.

“Культура цікава тим, що її садиш один раз і вона росте протягом десяти років – це багаторічна рослина. Спаржа невибаглива до ґрунтів, вона не потребує особливого догляду. Культура практично не хворіє та не пошкоджується. Під час сезону збираємо спаржу щодня. Кореневище має багато точок росту, якщо зріжеш одну стеблину – виросте інша. Якщо висадити спаржу з середнім інтервалом (25 тис. рослин на гектар), то урожай на плантації віком 4 -5 років складатиме близько 4 тонн з гектара. Великою перевагою є те, що спаржу збирають з квітня по червень. Так у нас робота і збут є з квітня до осені. До того ж забезпечуємо додатковою роботою місцевих жителів”, – розповідає фермер.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: