НОВИНИ

Фахівці розповіли про післясходовий гербіцидний захист сої

31.05.2021 09:00
soyabeans_1024x650

Посівна кампанія сої практично завершена. Та навіть якщо ви початково забезпечили цій культурі належний ґрунтовий захист, фахівці компанії «UKRAVIT» нагадують про важливість застосування післясходових гербіцидів – тим паче враховуючи, що гідротермічні умови травня сприяють стрімкій появі та росту бур’янів. А потенційні втрати майбутньої врожайності сої через надмірну забур’яненість можуть сягати від 30 до 80%, пише agronews.ua.

«Як відомо, соя має досить тривалий гербокритичний період – майже до цвітіння, коли починають змикатися міжряддя, і в цей період вона не здатна конкурувати з бур’янами за елементи живлення, вологу, простір і світло, – зазначає керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT» Олександр Мигловець. – Тож ефективний гербіцидний захист – одна із запорук її повноцінного росту і розвитку в цей період і, відповідно, формування високого рівня майбутньої врожайності. Тому в умовах агросезону – 2021 для контролю бур’янової рослинності в посівах сої окрім ґрунтового захисту необхідно застосовувати ефективні страхові схеми. Для полів із високим рівнем забур’яненості такими видами бур’янів, як лобода біла, амброзія полинолиста, дурман та інші я рекомендую обрати суміш препаратів Флагман + Формула. Також для знищення широкого спектра дводольних і злакових бур’янів, в тому числі й перерослих, можна використати комбінацію гербіцидів Флагман + Імі-Віт».

Гербіцид Флагман на основі бентазону володіє контактною дією та призводить до незворотного процесу блокування роботи фотосинтетичної системи, припинення процесів поділу та росту клітин і відмирання бур’янів. Він контролює широкий спектр дводольних видів бур’янів і при цьому є селективним по відношенню до культури.

Гербіцид Формула володіє системною дією. Тифенсульфурон-метил у його складі блокує фермент ацетолактатсинтазу – ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот (ізолейцин, лейцин і валін). Всередині рослини гербіцид швидко переміщується до місць найбільшої меристематичної активності – точок росту, внаслідок чого припиняється поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи бур’янів. Препарат знищує надзвичайно широкий спектр сегетальної рослинності, в тому числі й деякі багаторічні види, які проростають із насіння, й при цьому є селективним щодо культури. Крім того, він має низьку норму застосування та не обмежує чергування культур у сівозміні.

Імі-Віт – гербіцид на основі імазамоксу. Ця діюча речовина потрапляє до меристематичних тканин або ділянок росту по ксилемі та флоемі, інгібує синтез ацетолактатсинтази (ALS), ферменту, який бере участь у синтезі незамінних амінокислот – валіну, лейцину, ізолейцину, необхідних для синтезу білка і росту клітин, і згодом це призводить до загибелі бур’янів. Препарат контролює широкий спектр однорічних дводольних і злакових видів бур’янів. Дія на бур’яни відбувається як через листкову поверхню, так і через кореневу систему. Крім того, за рахунок ґрунтової дії він має здатність стримувати появу наступних хвиль сходів бур’янів (за наявності ґрунтової вологи).

Читайте також: контроль комплексу бур’янів у поcівах кукурудзи.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: