НОВИНИ

В Україні прогнозують суттєве зниження врожаю винограду

06.08.2022 11:17
5b1f91f9058c5e860335dfdfda048bb70f10e39e

Станом на початок серпня виноградні кущі в умовах Південного Степу перебувають у фазах росту та достигання ягід залежно від біологічних особливостей сортів. Про це розповіли фахівці «Інституту виноградарства і виноробства імені В.Є.Таїрова», пише agronews.ua.

Так, липень на Півдні України відзначався переважно жаркою, місцями зі зливовими дощами, погодою. Середньомісячна температура повітря становила 24–26℃, максимальні температури повітря підіймалися до 32–36℃, а мінімальні знижувались до 14–15℃, у Запоріжжі до 11℃.

За даними спостережень на метеорологічному посту при ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», кількість опадів на території селекційних ділянок інституту склала 10 мм або 19% від норми. Посушливі умови вегетації сприяють передчасному завершенню росту пагонів та початку стадії їх визрівання.

«Спостерігається нерівномірність розвитку ягід, що може знизити середню масу грона. Надалі за умов відсутності ефективних опадів це призведе до значного зменшення врожайності насаджень у культурі без зрошення», — пояснили фахівці.

У зв’язку з посушливими умовами з метою збереження і ефективного використання вологи, фахівці радять на виноградних насадженнях мінімізувати роботи з розпушування ґрунту. Культивації проводити на глибину не більше 6–8 см.

На виноградниках плодоносного віку, на яких відсутні ознаки пошкодження листків хворобами, в першій декаді серпня експерти радять провести чеканку пагонів. Водночас не рекомендують проводити чеканку на слаборослих сортах, на молодих неплодоносних або уражених грибними хворобами кущах.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: