АГРО-БЛОГ

Електронні аукціони: як купити або орендувати землю

14.01.2022 10:05
изображение статьи

Прямо зараз в електронній торговій системі Прозорро.Продажі формується величезний онлайн ринок землі. Юрій Шпак, керівник напряму земельних аукціонів на E-Tender  в агро-блозі AgroNews.UA розповів як підготуватись до аукціону та перемогти у земельних торгах.

Яка земля продається або передається в оренду на земельних торгах   

В Україні майже 30 млн гектарів приватних земельних паїв і ще 10 млн гектарів сільськогосподарської землі державної та комунальної власності. Донедавна приватна сільськогосподарська земля (паї) знаходилась під мораторієм. Тепер її можна купити або орендувати за прямою угодою або на електронному конкурентному аукціоні. 

Продаж та передача в оренду державних та комунальних земельних ділянок відбувається виключно на аукціонах у Прозорро.Продажі. Сільськогосподарську землю державної та комунальної власності заборонено продавати, проте дозволяється передавати у користування (оренда та емфітевзис).

Комунальні та державні землі інших категорій (під забудову, землі промисловості) дозволено як продавати, так і передавати в оренду. Що робити з такою землею, вирішує рада відповідної громади.  

Щоденно місцеві ради та приватні власники публікують десятки нових аукціонів. Усі опубліковані аукціони можна знайти на Е-Тендер. Станом на 12 січня 2022 у Прозорро.Продажі опубліковано 2816 аукціонів (1870 – аукціони з оренди, 946 – продаж). Як купити землю на аукціоні? Розповідаю далі. 

Основні етапи земельного аукціону 

На аукціони у Прозорро.Продажі виставляються справді унікальні лоти. Розглянемо по крокам участь покупця в аукціоні – від реєстрації до  підписання договору. В цьому немає нічого складного, лише п’ять кроків: 

1. Зареєструвати пропозицію (початкову ставку) через акредитований електронний майданчик. На майданчику потрібно зареєструватись. Початкова ставка повинна бути не нижчою, ніж стартова вартість лоту. Стартова ціна завжди вказана в оголошенні аукціону.   

2. Підготувати документи та сплатити гарантійний і реєстраційний  внески (два звичайних банківських платежі).  Відразу зазначимо, гарантійний внесок повертається учасникам, які не стали переможцями (якщо аукціон відбувся). Гарантійний внесок не повертається: 1) якщо аукціон не відбувся; 2) переможцю, якщо той не виконує свої зобов’язання (відмовляється підписати протокол або договір, сплатити за лот). 

Розмір гарантійного внеску становить 30% від стартової ціни продажу або річної орендної плати на аукціоні. Реєстраційний внесок – це плата за користування інфраструктурою майданчика. У 2022 цей внесок для учасника становитиме 650 гривень.  Для участі в аукціоні не вимагається великий перелік документів. Наприклад, для ФОП їх лише три: 

☑️ Заява про участь в аукціоні; 

☑️ Копія довідки ІПН; 

☑️ Документи, що підтверджують сплату внесків. 

Для юросіб дещо інший перелік. Більше про це можна дізнатись у матеріалі за посиланням.   

???? Потрібно пам’ятати, що заяву і копію довідки потрібно підписати кваліфікованим електронним підписом (КЕП), отже він у вас має бути оформлений. На майданчику Е-Тендер в усіх питаннях оформлення документації вам допоможе персональний менеджер.  

3. Взяти участь в аукціоні. Торги відбуваються за моделлю класичного аукціону – три раунди на підвищення ціни. Протягом аукціону учасники тричі можуть підняти свої ставки. Команда Е-Тендер допоможе продумати та обрати переможну стратегію, адже наш майданчик є лідером по кількості проведених угод у Прозорро.Продажі за 2021 рік.   

Зауважте, земельний аукціон буде визнаний таким що не відбувся, якщо: 

???? зареєструвалось менше, ніж два учасники;   

???? жоден із зареєстрованих учасників не зробив хоча б один крок на збільшення стартової ціни під час торгів.   

Ділянки, торги по яким не відбулися, можуть бути виставлені на повторний аукціон. 

4. Підписати протокол торгів, якщо ви перемогли – протягом 3 робочих днів з дня наступного за днем формування протоколу. Вслід за переможцем, протокол підписує організатор. Він також має на це 3 робочі дні.  Протокол підписується КЕП.   

5. Укласти договір з організатором аукціону. Договір укладається протягом 20 робочих днів, з дня наступного за днем формування протоколу. Тобто, протягом 20 днів потрібно підписати і протокол і договір.  Договір в аукціонах з оренди також підписується КЕП, однак, в аукціонах з продажу – потрібен підпис на паперовому носії.   

Якщо ви все ж сумніваєтесь, Е-Тендер пропонує комплексну послугу з супроводження учасника у торгах.  

Ще раз звертаємо увагу, що вже на перших кроках вам знадобиться КЕП.  Без дійсного електронного цифрового підпису неможливо взяти участь у земельному аукціоні.  Успішних вам земельних торгів!  

Якщо потрібна консультація, звертайтесь за контактами: тел.: 067 419 69 13, Юлія Лелюк, експерт напряму земельних аукціонів на E-Tender; e-mail: [email protected]



Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: