НОВИНИ

Стало відомо дефіцит яких зернових культур можливий в Україні

14.04.2020 16:35
crop

В Україні можливий дефіцит не лише гречки, але й жита. Про це було повідомлено під час наради із агровиробниками у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, пише agronews.ua.

Так, не дивлячись на заборонні обмеження, експорт гречки та жита з України вже перевищено. В той же час, не виправдовуються сподівання на ввезення в Україну імпортованої гречки. Обмежено можливості імпортувати в країну і жито.

Складнощі із імпортом гречки пов’язані із тим, що гречка не є дуже поширеною у світі культурою. Її виробництвом займається незначна кількість країн. А найбільше гречки виробляють Китай (який є лідером за посівами за збором врожаю цієї культури) та Росія.

Щорічний збір гречки, як і раніше, становить близько 2 млн тонн, але наразі імпорт з країн-виробників або неможливий, або значно обмежений, тому що країни-виробники закривають свої ринки, щоб задовольнити внутрішне споживання в умовах карантину. Тож можливості закупити гречку в інших країнах, як це було до пандемії, практично відсутні.

По житу ситуація схожа, адже це також не дуже розповсюджена у світі культура. Жито вирощується переважно у Центральній, Східній та Північній Європі. Серед країн-виробників культури можна назвати Польщу, Білорусь, Литву, Росію. Незначні посіви жита є в Канаді, США, Аргентині, Туреччині, Казахстані та Китаї.

Але, як правило, кожна з цих країн вирощує його для власних потреб, оскільки споживання жита у світі знижується і міжнародна торгівля ним майже відсутня. Тож наявних обсягів для експорту переважна більшість виробників не має.

Нагадаємо, нульові ставки на імпорт гречки та рису пропонують переглянути.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: