ВАЖЛИВО

Експорт зернових знаходиться під контролем держорганів, – Сольський

09.04.2020 14:04
zerno-8631

Експорт зернових знаходиться під постійним контролем державних органів. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат України від фракції «Слуга Народу» Микола Сольський, пише agronews.ua.

Експорт зернових знаходиться під постійним контролем державних органів. Зараз такий моніторинг здійснюється у посиленому режимі для забезпечення продовольчої безпеки у державі у зв’язку із пандемією COVID-19.

Наведено цифри по балансу пшениці поточного маркетингового року (липень-червень 19/20 рр.):

Україна виробляє 28,3 млн т, споживає близько 8 млн т. Станом на 1 квітня 2020 року експортували 17,7 млн т пшениці. Тому до кінця червня маємо в запасі близько 2,5 млн т пшениці для експорту. 

Мінекономіки підписало меморандум з асоціаціями експортерів, що представляють 99% операторів ринку, про те, що річний експорт пшениці не перевищить 20,2 млн т до кінця червня.

Восени 2019 року посіяно 6,4 млн га озимої пшениці. 90% посівів знаходяться в задовільному стані. За попередніми оцінками, цього року буде зібрано близько 23 млн т пшениці при внутрішній потребі 8 млн т.

Аналогічна ситуація і щодо інших зернових:

Наприклад, кукурудза. на внутрішньому ринку на 1 квітня доступно 8,5 млн т кукурудзи при потребі у внутрішньому споживанні до кінця поточного маркетингового року 1,8  млн т та необхідності в перехідних залишках 1 млн. т.

Як результат: 5,7 млн т доступно для експорту протягом квітня-червня 2020 року. Те ж саме, по ячменю: для експорту в квітні-червні доступно 0,7 млн т.

Які висновки слід зробити із цієї інформації:

По-перше, будь-яких проблем щодо продовольчої безпеки в нас немає.

По-друге, підстав для запровадження обмежень на експорт зернових зараз не існує.

По-третє, незважаючи на два попередні пункти, Мінекономіки разом із Державною митною службою продовжують здійснювати посилений моніторинг за експортом та готові у разі необхідності вжити необхідних заходів».

«Як відомо, Україна не лише повністю забезпечує власні потреби в усіх соціально значущих продуктах харчування, а є одним із провідних світових експортерів пшениці, кукурудзи, ячменю та сої. За рахунок експорту аграрним сектором формується до 40% валютної виручки, що є одним із факторів стабілізації фінансового сектору»,- коментує він.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: