НОВИНИ

Експорт заморожених ягід приніс Україні рекордну виручку

25.02.2019 12:21

Експорт заморожених фруктів і ягід в 2018 році приніс Україні рекордні $ 78 млн виручки, повідомляють аналітики EastFruit

При цьому вони підкреслюють, що за рік виручка від експорту цієї продукції зросла на 28%, а за два роки збільшення експорту в грошовому еквіваленті склало 54%. Таким чином заморожені ягоди – це друге за значимістю джерело експортної виручки в плодоовочевому секторі України, після волоських горіхів, які забезпечили в 2018 році $ 117 млн надходжень.

Найбільш різко за два роки зріс експорт замороженої суниці садової – майже в шість разів. Експорт малини виріс в півтора рази, а інших заморожених ягід (переважно лохини і дикоростучої чорниці) – на 42%. Якщо ж враховувати експорт в натуральному вимірі, то суниці було експортовано 3,7 тис. тонн, а її експорт за рік виріс на 24%, малини – 14,9 тис. тонн, при зростанні на 12% за рік, а інших ягід і фруктів – 29 тис. тонн, з ростом за рік на 15%. Таким чином загальний експорт заморожених ягід і фруктів у 2018 році склав 47,8 тис. тонн, що стало новим рекордом для України.

«Заморожені овочі та фрукти – це дуже перспективна інвестиційна ніша в Україні, тому що створює безліч можливостей для фермерів по виробництву сировини для заморозки. Для порівняння, сусідня Польща експортує заморожених ягід на $ 500 млн за рік, тобто в 7 разів більше, ніж Україна. При цьому можливості України набагато більщі, враховуючи більш низькі витрати на робочу силу, електроенергію, землю, і т.п., якщо, звичайно, розуміти специфіку цього бізнесу», – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО ), – Інвестиції в заморозку також побічно сприяють розвитку експорту свіжих ягід, де додана вартість ще вище, а це, в свою чергу, сприяє зростанню доходу українських фермерів, які не мають тисяч і десятків тисяч гектарів землі».

Головним ринком збуту для заморожених ягід з України залишається Євросоюз. Польща традиційно імпортує більше третини всього обсягу продукції. Однак в 2018 році намітилася динаміка диверсифікації експорту, що призвело до скорочення питомої ваги Польщі. Проте, експорт як і раніше в основному обмежений рамками Євросоюзу, хоча можливості для експорту заморожених ягід набагато ширші.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: