НОВИНИ

Експорт українського масла зріс до рекордного рівня

20.08.2022 14:49
5975d5205d75a

Ціни внутрішнього ринку на вершкове масло зростають попри падіння експортних, повідомляє НФАГРО, пише agronews.ua.

Це нормальне явище після 25% девальвації гривні в третій декаді липня. Підсилює процес завершення сезону великого молока, пропозиція дешевої сировини від населення вже зараз помітно знизилась.

Проте підвищення цін не було рівнозначним послабленню курсу гривні. Зростання відбувається поступово. За два тижні вартість масла на внутрішньому ринку зросла приблизно на 8-10%.

На тлі несприятливої кон’юнктури світових ринків в серпні, експортні ціни на масло помітно знизились. Але все одно зовнішні продажі залишаються значно вигіднішими за внутрішні, хоча ті й виросли.

Левова частка українського масла останнім часом продається саме в ЄС. Проте далеко не всі виробники мають доступ до європейського ринку.

За рахунок налагодження поставок в ЄС, в липні українським виробникам вдалося збільшити експорт масла до рекордних обсягів за останні п’ять років, далі обсяги експортних поставок мають скорочуватися. Найбільші обсяги поставок у липні були у Польщу (46%), Молдову (14%), Литву (8%), Азербайджан (8%) та Нідерланди (8%).

Імпорту масла практично немає і у найближчі місяці він не відновиться. З того невеликого обсягу, який постачався в Україну у липні, найбільші обсяги завезли  з Франції (76%) і Польщі (12%).



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: