ВАЖЛИВО

Українські виробники продають аграріям добрива з суттєвою націнкою – УКАБ

14.06.2020 13:06
ya-14686

Українські виробники азотних добрив є конкурентоспроможними не лише на ринку України, але і на світовому ринку. Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.

Так, за даними Державної митної служби, із липня 2019 р. по травень 2020 р. нетто-експорт (перевищення експорту над імпортом) азотних добрив (група 3102 УК ТН ЗЕД) перевищив $70 млн. При цьому експорт досяг $247 млн, а імпорт становив $176 млн.

«Особливо яскраво зазначені тенденції проявились у квітні-травні 2020 року, коли імпорт знизився до $12 млн, а експорт становив майже $31 млн, що в 2,5 рази більше», — зазначають експерти.

До того ж, в УКАБ відмічають, що в структурі експорту азотних добрив розширився асортимент. Зокрема, в 2020 р. Україна також експортувала аміачну селітру в обсягах понад 10 тис. т.

«Це важливий факт, оскільки імпорт аміачної селітри обмежувався антидемпінговими та іншими заходами, починаючи з 2008 р., під приводом неконкурентоспроможності вітчизняного виробника, який за цим видом добрив на 100% представлений групою компаній Ostchem», — коментує генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Дані митної статистики доводять, що конкурентоспроможність вітчизняного виробника добрив є високою навіть на зовнішньому ринку, адже на експорт азотні добрива відправлялися за світовими цінами, які є нижчими порівняно до цін внутрішнього ринку. Так, при середній вартості аміачної селітри у березні цього року на внутрішньому ринку України на рівні $224 за тонну, на експорт її відправляли по $188 за тонну.

«Тобто для українських аграріїв ціна з заводу йде із суттєвою націнкою порівняно до ціни для експортних контрактів, що може свідчити про зловживання монопольним становищем», — підкреслюють в УКАБ.

Нагадаємо, голова Держгеокадастру, екс-уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко зазначає, що президент України Володимир Зеленський вважає недоцільним обмеження імпорту добрив в Україну


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: