ГОЛОВНЕ

Експорт українського ріпаку та кукурудзи в ЄС може зупинитися

18.02.2020 15:32
23029249823755_small11


Відсутність звітності за викидами парникових газів при виробництві сільгоспкультур найближчим часом може зупинити український експорт ріпаку та кукурудзи на ринок ЄС. Про це повідомила Українська зернова асоціація (УЗА).

Європейський попит на ріпак і кукурудзу регулюється Директивою Європейського Парламенту та Ради ЄС 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення використання енергії, виробленої з відновлювальних джерел. Основні вимоги Директиви – необхідно підраховувати викиди парникових газів і звітувати про ці викиди протягом всього життєвого циклу сільськогосподарських культур, з яких буде виготовлятися біопаливо – під час вирощування та збирання врожаю, його подальшої сушки, зберігання і відвантаження. Такі підрахунки здійснюються для конкретної країни ЄС або її регіону.

З року в рік в країнах ЄС обмеження на викиди парникових газів стають більш жорсткими при виробництві біопалива. Один з екологічних критеріїв директив ЄС передбачає, що при використанні біопалива обсяг викидів парникових газів має бути на 50% менше, ніж при використанні викопного палива.

Конкуренти українських агровиробників – експортери ріпаку з Австралії і Канади ще в позаминулому році підготували звіти за обсягами викидів парникових газів в розрізі штатів (регіонів), які схвалені ЄК.

На сьогодні в Україні звітності та розрахунків по відповідній кількості викидів парникових газів при виробництві сільгосппродукції практично немає, в тому числі і по кукурудзі.

Проведені пілотні розрахунки викидів парникових газів (ПГ) на основі реальних даних фермерських господарств з виробництва кукурудзи та ріпаку в Україні, виконані в 2017 році Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій в рамках проекту GIZ Підтримка сталого виробництва та використання біомаси в Україні, показали перевищення допустимих викидів парникових газів при вирощуванні кукурудзи та ріпаку.

Більш того, нова Директива Європарламенту та Ради ЄС 2018/2001 від 11 грудня 2018 з поновлюваних джерел енергії (її також називають RED II), яка вступить в силу в червні 2021, вимагає зменшити обсяги викидів парникових газів в порівнянні з викопним паливом при виробництві біодизеля з ріпаку (показник за замовчуванням виріс з 38% до 47%), а для етанолу з кукурудзи залишається на досить високому рівні – близько 50%.

Отже, якщо уряд і українські виробники рапсу і кукурудзи хочуть і далі мати доступ до європейського ринку біопалива потрібно знижувати свої викиди парникових газів, наголосили в УЗА.

За даними асоціації, в 2019/2020 маркетинговому році Україна вже експортувала 2,9 млн т0нн ріпаку (в сезоні 2018/19 МР експорт склав – 2,5 млн тонн), в т.ч. в ЄС – 2,8 млн т – 97% від загального обсягу експорту ріпаку.

Експорт української кукурудзи в 2018/2019 МР склав 30,4 млн тлнн, в т.ч. в ЄС близько 16 млн тонн, що становить 53% від загального обсягу експорту кукурудзи.

У цьому маркетинговому сезоні Україна вже встигла експортувати в ЄС 6,7 млн ​​тонн кукурудзи.

и


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: