НОВИНИ

Експорт картоплі з України до Білорусі зупинено

29.12.2021 16:23
potatoessaving

Своєрідною сенсацією початку картопляного сезону 2021/22 років став факт експорту української картоплі до Білорусі. Проте згодом експортне постачання картоплі з України до цієї країни було припинено з технічних причин. Тобто. за фактом встановлення нетарифних бар’єрів на експорт. Про це повідомляє east-fruit, пише agronews.ua.

Враховуючи рекордно низькі ціни на картоплю в Молдові, яка також традиційно була ринком збуту для картоплі з України, а також проблемами з доступом до ринку картоплі ЄС, що продовжуються, ціни на картоплю в Україні виявилися найнижчими з усіх країн регіону, оскільки врожай картоплі був зібраний досить високий.

Як поінформувала, Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів , держава знає про проблеми українських картоплярів та активно займається пошуком вирішення цих проблем.

«Наприкінці цього року нашими сусідами (Білорусь) було встановлено нові норми щодо експорту української картоплі. Наразі ми працюємо над тим, щоб домовитися з колегами та продовжити експорт на взаємовигідних умовах. Водночас активно ведемо переговори щодо надання можливості експорту української продовольчої картоплі до країн Євросоюзу. Це питання порушувалося, зокрема, і під час мого візиту до Брюсселя. Переконана, українська картопля смакуватиме незабаром у багатьох країнах Європи!» – зазначає голова Держпродспоживслужби України.

При цьому експерти зазначають, що одних доступів до ринків збуту картоплі буде замало для активізації українського експорту. 

«На жаль, головна проблема української картоплі – це не відсутність доступів до ринків, а її низька якість порівняно з картоплею, яка вирощується в країнах ЄС. Я про це постійно говорю з 2010 року, коли я допомагав створювати Асоціацію виробників картоплі України. Тоді ми зібрали за одним столом найбільших картоплярів країни та закупівель провідних мереж супермаркетів України. І навіть ці, порівняно невисокі стандарти якості, які пропонували дотримуватися мереж супермаркетів, більшість українських картоплярів категорично відкидали. При цьому, за моїми оцінками, втрати для країни від неякісної картоплі на полицях українських супермаркетів сягають 10 млрд грн на рік. І це при тому, що картопля замість мільярдних втрат могла б приносити країні чималу експортну виручку», — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За перші 10 місяців 2021 року Білорусь ввезла з України близько 9,5 тис. тонн товарної картоплі – у 5,5 рази більше, ніж за той самий період 2020 року та стала головним постачальником картоплі до цієї країни.

Підкреслимо , останнім часом товарна картопля знову починає ставати дуже популярним продуктом міжнародної торгівлі та входить до топ-10 товарів плодоовочевої групи за темпами приросту експорту. При цьому Україна останніми роками перетворюється на нетто-імпортера картоплі, а отже, програє конкуренцію, насамперед у боротьбі за якість.

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: