НОВИНИ

Експорт черешні вдвічі вигідніше продажів в Україні

08.12.2019 19:00
b7d1fdf2

Експорт черешні вдвічі вигідніше продажів в Україні. Про це під час XVI міжнародної конференції “Овочі та фрукти України 2019. Експортний прорив”, розповіла агроном ТОВ “Аврора” Євгенія Нікітюк.

За її словами, тільки при експорті черешні в Білорусь рентабельність виробництва в ТОВ “Аврора” із Запорізької області (Україна) склала 101%, тоді як при продажу на внутрішньому ринку – тільки 46%.

“Ринок Білорусі — один із найпростіших для експорту початківців. Тут досить висока ціна, значний попит. Серед мінусів — трапляються обвали та стрибки ціни у два рази через те, що заїхало багато машин з черешнею, чи навпаки — мало”, — розповіла Євгенія Нікітюк.

Господарство має 70 га черешневих садів, 40 з них — плодоносить. Денний збір 12-15 тонн ягід на день, для їх збирання потрібно 120-200 збирачів на день.

За словами доповідача, при експорті дуже короткі терміни збирання – 1-2 дні, ягоди треба одразу охолоджувати. Є проблеми із логістикою: найближчі аеропорти не пристосовані для експорту продукції, дороги погані.

У піковий сезон не вистачає перевізників із рефрижераторами, вони різко піднімають ціну. Також потрібно контролювати дотримання температурного режиму водіями.

У подальшому в “Аврорі” планують розвивати експортний напрямок. Для цього хочуть обновити сортовий склад сортів — додати пізні та дуже пізні, ціна на які зазвичай висока.

Працювати над захистом саду від негоди — накривати сітками, встановлювати протиградові пушки тощо. Налагодити зрошення садів. Сертифікувати виробництво за стандартом Global GAP. Та об’єднуватися з іншими виробниками для формування експортних партій.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: