НОВИНИ

Експорт агропродукції з України у липні зріс до 3 млн т

03.08.2022 14:08
074ee146bba89ba171a48aa7b555

Україні вдалося у липні 2022 р. експортувати 3 млн т продукції АПК альтернативними заблокованим портам шляхами. Це на 12% більше, ніж попереднього місяця. Хоча темпи зростання поступово знижуються, однак все ще залишаються позитивними, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.

Щодо структури експорту агропродукції в липні, то вона виглядала наступним чином:

  • зернові культури — 1,7 млн т (кукурудза — 69%, пшениця — 22%, ячмінь — 9%), приріст до показника минулого місяця +21%;
  • олійні культури — 597,2 тис. т (насіння соняшнику — 61%, ріпак — 19%, соя — 9%), приріст: -7%;
  • рослинні олії — 297,1 тис. т (соняшникова олія — 94%, соєва — 5%), приріст: 0%;
  • макуха після вилучення рослинних олій — 185,9 тис. т (соняшникова — 85%, соєва — 15%), приріст: +34%.

«Найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився майже на 300 тис. т. Відбулася часткова зміна структури експорту зернових — зростання частки пшениці та ячменю у порівнянні з попередніми періодами. Це пов’язано зі збиранням врожаю цих культур Україною і відповідно збільшенням пропозиції. Аналогічна ситуація спостерігається і щодо експорту олійних культур: розпочався збір урожаю ріпаку, і його частка в структурі експорту збільшилася», — пояснюють експерти. 

Хоча позитивна динаміка експорту спостерігається, однак ціни на внутрішньому ринку на зернові культури продовжують знижуватися, зауважують в УКАБ. На них тисне надлишкова пропозиція як урожаю минулого року, так і надходження нового врожаю за значно менших темпів зростання експорту.

«Відновлення експорту морським шляхом, якого чекають усі аграрії, і перша спроба якого відбулася 1 серпня 2022 р., може вирівняти ситуацію. Однак варто врахувати, що поки відновлення експорту можливе з трьох морських портів Одеської області, решта — заблоковані російськими військами. Тому говорити про повернення до обсягів експорту довоєнного часу зарано. Лише у випадку повноцінного функціонування цих трьох морських портів та повної завантаженості альтернативних маршрутів можна сподіватися на обсяг експорту, який був до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, коли Україна мала змогу експортувати лише зернових 5-6 млн т щомісяця», — підсумували в УКАБ.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: