НОВИНИ

Експерти радять проводити профілактичну обробку томатів щотижня

21.05.2022 16:12
391755_1

Обприскування томатів — важлива частина догляду за цією культурою. Основна турбота більшості господарів — обробка томатів від фітофторозу, адже він часто призводить до загибелі цих рослин. Перша обробка проводиться в стадії розсади — замочування коріння перед посадкою. Наступний етап — в період цвітіння, один раз на тиждень обробляти сироваткою і повторювати після кожного дощу. Про це пише Аптека садівника, пише  agronews.ua.

Більшість господарів вирощують томати через розсаду, щоб бути впевненими в отриманні раннього урожаю. 

«Замочування корінців перед посадкою захистить рослини від хвороб та ґрунтових шкідників. Наприклад, щоб захистити розсаду від хвороби чорна ніжка, можна замочити корінці в розчині марганцівки», — радять експерти. 

Серед городників один із найпопулярніших народних засобів у боротьбі з хворобами помідорів  — сироватка. Обробляти нею починають із початку цвітіння, а не в період росту. 

«Сироватка суттєво знижує розвиток фітофторозу до початку рясних дощів. Молочнокислі бактерії підвищують імунітет рослин, а плівка, яка утворюється на листках після обробки, добре захищає від хвороб», — додали фахівці.

Щоб сироватка принесла користь, обприскувати потрібно хоча б раз на тиждень і треба поновлювати обробку після кожного дощу. Обприскують сироваткою або нерозведеною, або розбавленою з водою навпіл.

Йод — один із найдоступніших препаратів, який застосовують від хвороб рослин. Дійсно, обробка томатів йодом допомагає не лише попередити, але й стримати розвиток фітофтори та інших грибів. Обробка томатів йодом є водночас добрим позакореневим підживленням для томатів, бо підвищує імунітет, нейтралізує деякі гриби та бактерії, а також сприяє формуванню потужних зав’язей.

«Обирати концентрацію йоду треба обережно, щоб не спалити листя, зазвичай вистачає 5 крапель йоду на 1 л розчину. Часто йод розчиняють не у воді, а в сироватці чи молоці. Сироватку з йодом можна застосовувати в чистому вигляді або розведеною з водою (1:1 або 1:9 л води)»,  — додали фахівці.

Обприскують помідори також настоєм попелу (1 л банка золи на 10 л води, витримати добу, помішуючи час від часу) один раз на тиждень.

Обробка часниковим розчином (200 г стрілок і стебел часнику залийте 10 л води, витримайте 5–6 днів і обприскуйте раз-два на тиждень). Комахи, яких приваблювали солодкі соки рослин, втрачають апетит, якщо листя та стеблі обприскати гіркими настоями.

Настій тютюну (заварити 1 л сухого листя тютюну, а через годину-дві розведіть у 10 л води) — давній ефективний засіб від шкідників рослин. Замість тютюну можна використати чистотіл, пижмо або полин. Перед обприскуванням натріть у відро води брусок господарського мила для кращого прилипання настою. Обприскування томатів проводять один раз на 1-2 тижні. Трьох обробок має бути достатньо.



Перегляди: 20
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: