НОВИНИ

Експерти оцінили перспективи України на ринку зерна у новому сезоні

24.06.2021 15:02
3-0.201203080142Grudu-supirkimo-kainos-lietuvoje-dideja

Barva Invest спільно з USM оцінили поточну ситуацію на ринку зернових в європейському регіоні і проаналізували, хто може зацікавитися українським зерном, а хто – конкурувати з нами за експортерів. Про це повідомляє USM media, пише agronews.ua.

Разом з Туреччиною, особливу увагу привертає Алжир, де через посушливі умови обсяги врожаю зернових можуть впасти на 35-40%. Це змушує місцевий уряд посилити імпорт; на недавньому тендері вже закупили 480 тис. тонн пшениці.

Крім пшениці, Алжир може купувати ячмінь і кукурудзу. Оскільки монополія Франції на цьому ринку слабшає, Україна може скористатися ситуацією і великим урожаєм, щоб посилити свої позиції на цьому ринку збуту.

Частка Франції в експорті пшениці в Алжир (%)

Головні експортери кукурудзи в Алжир (тис. тонн)

Через відсутність зернових власного вирощування, Південна Корея є великим імпортером як фуражних, так і продовольчих зернових. Однак це досить відокремлені від інших ринки з різними постачальниками. Україна не щороку відвантажує значні партії в Корею – конкуренція в цьому напрямку значна. У минулому сезоні Румунія різко розширила свою частку в експорті пшениці в Корею, тому, з огляду на очікування великого врожаю, цей сезон не буде простим для України, в тому числі, і на таких далеких ринках збуту.

Динаміка імпорту продовольчої пшениці в другій половині 2020 (тис. тонн)

Динаміка імпорту фуражної пшениці в другій половині 2020 (тис. тонн)

З початку 2021 року єгипетський уряд практично не проводив тендерів, демонструючи відсутність потреби у закупівлі пшениці. При цьому приватні імпортери продовжували активну діяльність, і за підсумками весни Єгипет залишився нашим ключовим імпортером. На новий сезон пройшли тільки дві державні тендери, причому на серпень (зазвичай активні закупівлі плануються на липень). І тут Румунія також демонструє своє бажання активно боротися за ринок збуту, пропонуючи великі обсяги. У той час, як в останні роки нашим головним конкурентом була Росія, на цей раз очікується запекла боротьба між усіма чорноморськими експортерами пшениці, до яких додасться і пропозиція з боку Франції.

Результати тендерів GASC. Старий і новий сезон

Чорноморський регіон: рекордна пропозиція

У більшості країн Чорноморського регіону спостерігаються сприятливі погодні умови для озимої пшениці. Слід зазначити, що в 2021/22 МР очікується високий урожай на півдні Росії, в Україні, Румунії та Болгарії. Валовий збір в Росії повинен бути трохи нижче оцінки USDA (85 МТ, проти ринкової оцінки 81 МТ). Незважаючи на той факт, що валовий збір в цій країні повинен бути менше збору в попередньому сезоні, загальна пропозиція буде залишатися на високому рівні, що також пов’язано з великими початковими запасами в 2021/22 МР. З огляду на той факт, що основні країни-експортери Чорноморського регіону очікують високий урожай, ми можемо побачити досить гостру конкуренцію за одні й ті ж ринку збуту.

Валовий збір пшениці в млн тонн

Експорт пшениці в млн тонн

Чорноморський регіон: питання якості

Разом з потенціалом високого врожаю в Чорноморському регіоні, гострим стає питання якості. Наприклад, на півдні України місцеві виробники повідомляють, що отримали багато опадів, що, в свою чергу, сприяє поширенню захворювань і паразитів. Крім того, разом зі збільшенням врожайності очікується зниження вмісту протеїну. Подібна ситуація спостерігається на півдні Росії і в деяких регіонах Румунії. Погодний фактор все ще залишається вирішальним для якісних показників. Під час збору врожаю ми можемо побачити високу пропозицію до продажу саме фуражу, що, в свою чергу, сприятиме зростанню цінового спреду проти продовольчої пшениці.

Опади в Україні за останні 60 днів (мм)

ЄС: збільшення валового збору зернових

Не тільки в Румунії і Болгарії очікується хороший урожай пшениці, а й в більшості інших країн Європейського Союзу. Згідно з оцінками Європейської комісії, валовий збір в 2021/22 МР може перевищити 135 млн тонн, що на 10 млн тонн більше попереднього МР. Разом з високим урожаєм пшениці може також збільшитися і валовий збір кукурудзи. Зараз погодні умови сприяють хорошому розвитку посівів у Франції, Сербії, Німеччини та Румунії. Крім того, що на експортному ринку очікується висока конкуренція в Чорноморському регіоні, також слід зазначити, що імпортний попит країн ЄС на кукурудзу повинен знижуватися. Це надасть фундаментальний тиск на український кукурудзяний базис.

Баланс кукурудзи в ЄС, в млн тонн

Баланс пшениці в ЄС, в млн тонн

Читайте також: Укрзалізниця готова вивезти рекордний урожай зерна.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: