НОВИНИ

Експерти назвали способи, як самостійно перевірити якість питної води

31.05.2021 11:02
t_1_voda

Щоб воду можна було назвати питною, насамперед вона повинна бути прісною і придатною для вживання, без шкоди для здоров’я. Але як перевірити її якість самостійно? Експерти назвали кілька способів, за допомогою яких можна в домашніх умовах перевірити якість питної води. Про це повідомляє CommentsUA, пише agronews.ua.

Щоб переконатися, що ваша вода придатна для вживання, слід звернути увагу на такі фактори: колір, запах і зовнішній вигляд. Вода повинна бути без осаду, сторонніх запахів і бути прозорою.

Щоб оцінити ступінь її прозорості, візьміть звичайний стакан, наповніть його водою і поставте на папір із текстом. Подивіться на неї через стакан із водою. Якщо прочитати, що написано на аркуші, не проблематично, то вода прозора.

Кольоровість води перевіряється аналогічним способом. Потрібно налити близько 100 мл води у прозорий стакан і розглянути його на тлі білого паперу. Наприклад, деякі природні органічні речовини, які можуть міститися у воді, надають їй темного кольору.

Щоб перевірити жорсткість води, візьміть мило або гель для душу. Якщо вони піняться погано, то рівень жорсткості води підвищений.

Те ж саме можна сказати й про воду, яка утворює осад при кип’ятінні. Якщо чайник покритий накипом — вода жорстка.

Також експерти розповіли, як визначити рівень мінералізації води. Для цього візьміть скло, капніть на нього воду і залиште на деякий час, щоб рідина випарувалася. Якщо вона залишиться чистою, тоді у воді мало мінералів, якщо ж після висихання на склі будуть плями або розводи, — вода містить мінеральні солі.

Запах води теж може багато чого розповісти про її чистоту. Спочатку погрійте воду до 20 °С, потім — до 60 °С. Гнильний запах води свідчитиме про наявність у її складі сірководню.

Читайте також: на Донбасі питна вода стає небезпечною.


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: