НОВИНИ

Попри скасування соєвих правок, площ під соєю цьогоріч буде мало

03.02.2020 18:02
Green soybean plants close-up shot, mixed organic and gmo

Сіяти цього року доведеться якісно і швидко, а також переглядати підходи в технологіях. Зокрема, раніше виходити в поля, щоб не втратити дорогоцінну вологу. Хоча погода ще може скоригувати плани аграріїв — після аномально теплої зими вони побоюються, що весна буде холодною і сніжною. Про це пише agroportal.ua.

Проте, якщо терміни виходу в поля поки лишаються під питанням, то що сіяти та в яких обсягах — агровиробники уже визначилися. Більшість роблять основну ставку на кукурудзу та соняшник і відмовляються від сої, незважаючи на те, що Верховна Рада нещодавно скасувала так звані «соєві правки».

“Сою ми вирішили повністю виключити із сівозміни, замінивши озимою пшеницею, яку вже посіяно восени 2019 р. Такому рішенню передувала ціла низка причин — низька ціна на сою протягом останніх кількох років, надзвичайно високоінтенсивна система захисту даної олійної культури (ІМК вирощувала виключно не ГМО-сою), неврегульованість в Україні питання із вирощуванням генетично модифікованих сортів сої, схильність до негативного впливу несприятливих погодних і кліматичних факторів тощо”, – коментує позицію своєї компаніїї Олександр Вержиховський, операційний директор ІМК (124 тис. га).

“Припускаю, що у результаті скасування «соєвих правок» можуть вирости площі під цією культурою, але не надміру. Більшість господарств уже закупили посівний матеріал, засоби захисту рослин, склали бюджет на рік і не будуть нічого змінювати. Однак, звісно, знайдуться і ті, хто надасть перевагу цій олійній культурі. Все ж, на моє переконання, подібні законодавчі зміни призведуть до поступового росту цін на сою для сільгоспвиробника. Повернуться й попередні обсяги її виробництва”, – каже Станіслав Слюсар, директор «Сигма Універсал» (1,5 тис. га).


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: