ВАЖЛИВО

Як розширити земельний банк в умовах вільного ринку землі

15.07.2021 10:01
drone-1596333

Аби розширювати земельний банк та ефективно конкурувати з іншими підприємствами в умовах вільного ринку землі, фермер, перш за все, має володіти інформацією стосовно укладених договорів оренди. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович.

Експерт пояснив, що нерідко фермери не встигають завчасно переукласти договори оренди, оскільки облік у господарстві ведеться в блокноті, або у кращому випадку — в Excel. Але неефективність обліку так чи інакше призводить до майбутніх втрат земельних ділянок.

«Лист «to do» для фермера має наступний вигляд. Перше — переукласти договори оренди, термін яких спливає. При чому думати про це варто починати за два роки до закінчення терміну дії договору. Друге — моніторити землі конкурентів і відстежувати ділянки, які не мають укладених договорів оренди. Саме той фермер, який буде володіти інформацією першим, буде мати змогу стати наступним орендарем бажаної земельної ділянки», — розповів Андрій Дем’янович.

За словами спеціаліста, побачити всі можливості і ризики щодо договорів оренди товаровиробник може за допомогою їх візуалізації у єдиній системі Feodal.Land

«У системі фермер може оперативно отримати інформацію по кожній ділянці, загальну аналітику і візуалізацію термінів договорів оренди та багато іншого. Функціонал системи дозволить побачити через який час спливає термін дії того чи іншого договору оренди і на яких земельних ділянках, які з них необхідно поновити найближчим часом, а де є прогалини, котрі необхідно нівелювати. Адже зареєстровані договори оренди дозволяють фермерам законно обробляти землю», — розповів фахівець.

Андрій Дем’янович акцентував, що розширити свій земельний банк можна шляхом проведення аудиту, виявлення земельних ділянок без зареєстрованих договорів і їх подальшого укладання на своїх полях та землях конкурентів.

“Часто це стосується земель мертвих громадян. Перелік таких земельних ділянок можна отримати, звернувшись до територіальної громади зі списком власників земельних ділянок, який можна отримати у системі (у пункті меню експорт реєстру). Далі через управління спадщиною громада може передати ці земельні ділянки товаровиробнику і договори оренди будуть діяти до моменту появи спадкоємця. Така схема вигідна як для фермерів, так і для громад», — розповів експерт. 

Засновник та керівник компанії Feodal.Online, акцентував, що не менш важливим аспектом ефективної роботи підприємства є відстеження цілісності обробки земельних ділянок. Оскільки фермери, як правило, нерідко упускають цей момент.

«Система Feodal.Land зображує скільки гектар по кожному кадастровому номеру фермер недообробляє, тобто не доотримує прибуток, при цьому сплачуючи орендну плату та податки за всю земельну ділянку. Розуміння меж своїх полів дає фермеру повний контроль над ситуацією», — підсумував Андрій Дем’янович. 

Щоб отримати більше інформації про систему телефонуйте за номером 0931453246, Євгенія 

Читайте також: Українським фермерам доступний новий сервіс для обліку та управління земельним банком.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: