НОВИНИ

Як в Україні обманюють покупців

03.07.2021 10:11
1679153-na-odniy-pokuptsi-rozvodyat-na-6-20-griven-scho-slid-znati-pro-magazinni-aferi-v-hmelnitskomu

Під час розрахунку готівкою в супермаркеті, на АЗС або ще десь покупець може зіткнутися з елементами обману. Зокрема, йому можуть не додати здачі дрібними грошима. Є безліч інших схем обману покупців, при цьому вигоду отримує не касир або продавець, а торгова точка. Про це повідомляє Обозреватель, пише agronews.ua.

“Вам можуть недодати 50 копійок, 70 копійок, залежно від того, як ви поводитеся. Якщо ви почнете щось питати, вони вам додадуть”, – уточнює виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

“Якщо у касира нічим дати здачу, він повинен видати її вам у плюс, а не собі в плюс, як вони це роблять. Кабінет міністрів видав постанову про те, що все, що до 5 копійок, залишається в касі супермаркету. Якщо вам на здачу повинні видати 6 копійок, вони повинні видати 10 копійок. Але вони ж недодають набагато більше”, – наголосив він.

З метою обману супермаркет навмисно може не завозити дрібні гроші на каси. Хоча “це прямий обов’язок власника”. “Так вони отримують прибуток у касі наприкінці дня і фіксують його як додатковий прибуток, але за документами ніяк не фіксують”, – пояснив він.

Ще одна поширена схема така: в торговому залі оголошується про акцію на певний товар, але на касі покупець дізнається, що такої акції немає.

Використовується і така схема, за якої товари з уцінкою продають як товари без уцінки. “Чомусь пробивається штрих-код ціни, але не пробивається штрих-код уцінки, і ви платите за нього повну вартість”, – розповів Несміянов.

“Є ще одна хитра схема: вам дають здачу і дивляться, бачите ви її чи ні. Ви дали 500 гривень, а вам рахують здачу так, нібито ви дали 200”, – додав він.

За словами експерта, одного разу він був свідком випадку, коли дівчині, яка купувала 1 пару шкарпеток, на касі пробили 23 пари. “Вона розраховувалася картою і тільки вдома звернула увагу, що у неї в чеку 23 пари шкарпеток”.

Несміянов поділився рекомендаціями про те, що варто робити в разі подібного обману. “Кличте адміністратора і питайте, на підставі чого в касі сталася така історія. Пропонуйте два шляхи вирішення проблеми: викликаємо поліцію або просто повертаємо гроші”.

Якщо адміністрація відмовляється відшкодовувати збиток, поліція фіксує факт обрахунку на касі. “Все визначається дуже легко. У них є кількість проданого товару і фактична сума на касі. Думаю, там буде плюс до сотень гривень на одну касу”, – припустив експерт.

Нагадаємо, що в Україні магазини пропонують покупцям «свіжу прострочку».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: