НОВИНИ

Після відкриття ринку іноземні компанії зможуть купувати землю через банки

28.01.2020 14:02
103163-1_large

Законопроект №2178-10 про ринок землі містить норми, які дозволять іноземним юридичним особам і громадянам опосередковано набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення через банки. Про це у блозі на AgroPolit.com написав голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко, повідомляє AgroPolit.

Водночас законопроект не вирішує питання санкції (покарання) у разі невиконання банками вимоги щодо відчуження земель протягом вказаного часу, — йдеться у блозі.

Законопроект передбачає в новій редакції частини 2 статті 145 Земельного кодексу України, у разі, якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов’язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду.

А в частині четвертій нової редакції статті 145 Земельного кодексу України зазначено, що позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель (сьогодні цим органом є Держгеокадастр – відповідно до його повноважень). Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов’язаних із її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Тобто зазначені норми створюють корупційну складову у зв’язку з тим, що орган, котрий здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, може певний час не помічати спливу часу. Також недосконалість судової системи та довготривалість судових розглядів надає величезних можливостей для збільшення терміну на роки, — написав Володимир Коваленко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: