НОВИНИ

Експерт назвав чинники отримання врожаю пшениці у 100 ц/га

23.03.2020 14:02
wheat-milestone-social

Сучасний аграрій має орієнтуватися на рівень урожайності озимої пшениці принаймні у 10 тонн з гектару. Формування такого показника залежить від багатьох чинників: кількості продуктових пагонів на одиниці площі, кількості зернівок в колосі, ваги зернин. Написав менеджер з розвитку BASF Павло Материнський у Фейсбук.

“Щоб отримати такий урожай пшениці, потрібно мати на період збирання 650-750 продуктивних пагонів. Важливим питанням є формування достатньої кількості зернівок в колосі. Вона принаймні має бути 42-45 штук на колос. Це насправді малий колос. Потенційно пшениця може закладати до 120 зернівок в колосі”, – зазначає він.

Щодо маси зернівок. 37-40 грамів – це середні показники маси 1000 зерен для України на даний момент. Потенційно 1000 зернин можуть важити до 56 грамів. Однак навіть за маси 1000 зерен 37-40 г ми можемо претендувати на урожайність 10 тонн.

В Європі дещо інший підхід. Для прикладу, німецькі експерти рекомендують на період збирання мати лише 460 продуктивних пагонів, але з іншими вимогами до колоска і ваги зернівок: принаймні 48 зернівок в колоскові, вага 1000 зернин – 50 грамів. Тобто акцент зміщений в бік формування високопродуктивного колоса. Це гарантує високу урожайність в їхніх ґрунтово-кліматичних умовах.

В наших умовах, коли друга половина вегетації суха, а налив зернівки ускладнений, отримати високу масу 1000 зернин важко. Треба шукати компроміс. Якщо ми не можемо сформувати високу продуктивність колоса – слід збільшити густоту продуктивних стебел на період збирання.

“Аналогічний підхід має бути і до вирощування ячменю. Якщо порівнювати потенційну продуктивність колосу ячменю і пшениці, зрозуміло, що ячмінь тут програє. Тому при вирощування цієї культури потрібно планувати принаймні у півтора рази вищу порівняно з пшеницею густоту продуктивного стеблостою на період збирання. Так можна отримати бажані 10 тонн з гектару», – зауважує фахівець.


Перегляди: 46
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: