НОВИНИ

Експерт розповів, як заснувати родинну молочну ферму

07.02.2020 10:02
animal-cattle-cow-1276235-1

Для успішного розвитку родинних молочних ферм важливі п’ять складових. Такої думки дотримується Сергій Дашко, засновник ТОВ «Азорель», що на Вінниччині. Про це пише agroportal.ua.

Його підприємство працює вже 10 років. Від 75 дійних корів отримують близько тонни молока щодня, яке самі переробляють та поставляють під однойменною торговельною маркою.

За його словами, першим важливим напрямком у роботі є безприв’язне утримання худоби. Коли тварина вільно ходить, гуляє.

Друга складова — постійний раціон: корови не ходять на випас, а споживають те, що відповідає їхнім фізіологічним потребам. «Ми використовуємо ТМR — повний змішаний раціон. Наша ферма одна з перших перейшла на нього», — зазначив він.

Третім необхідним елементом у системі він назвав відтворення і селекцію. «Наприклад, ми працюємо з двома французькими породами. Свідомо їх обрали. Зробили це для того, щоб максимально відповідати умовам України», — говорить Дашко.

Четвертим у концепції називає використання доїльної зали. На «Азорель» корів доять окремо від будівлі, де вони живуть.

«П’ятою є переробка молока на місці. Це дає змогу контролювати виробництво на всіх етапах, його якість», — додав він.

Також виробник зауважив, що загалом у галузі найгострішою проблемою на сьогодні є нестача кадрів, які масово виїжджають за кордон. В Україні, на його думку, бракує близько 50% такого персоналу.

Інші проблеми ферм такого формату: велика собівартість кормів через дороге дизельне пальне й мінеральні добрива, велика вартість оренди землі, відсутність доступу до дешевих обігових та інвестиційних коштів.

«Відсутня державна підтримка виробників молока. За 10 років нашої роботи ми не побачили жодних дієвих кроків держави у цьому напрямку», — підсумував Сергій Дашко.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: