НОВИНИ

Димова завіса гучного затримання співробітників Держгеокадастру

16.12.2020 10:54
VKF_10 (3)

Минулого тижня агро (і не тільки) спільноту сколихнула новина про масштабне викриття корупції в Держгеокадастрі. І ніби нічого дивного – де в Україні корупції немає? Але, як виявилось, в цій історії є свої нюанси, які тягнуться аж до Офісу Президента. Про це повідомляє agronews.ua.

Нюанс 1. Хронологічний

Почалося з того, що 9 грудня НАБУ відзвітувало про викриття «посадовця Держгеокадастру на гарячому». Справу про корупцію детективи вели з вересня і от зловили двох осіб під час передачі грошей. В цей час голова Держгеокадастру Роман Лещенко врочисто повідомляє у себе на ФБ, що йому пропонували хабар за «роздерибарення державних земель», але він проявив моральну стійкість і здав всіх корупціонерів в НАБУ і СБУ.

Screenshot_8-1

Вже за добу НАБУ міняє позицію і випускає новий прес-реліз, де йдеться про повідомлення про підозру хабарникам, але з’являється перший цікавий нюанс:  «Розслідування зазначених фактів НАБУ розпочали у вересні 2020 року за заявою голови Держгеокадастру Романа Лещенка щодо пропозиції надання йому неправомірної вигоди». У першому релізі ніякої інформації про заяву Лещенка не було.

Screenshot_9

Чи забули детективи Антикорупційного бюро вказати, за чиєю заявою вели справу чи сама заява з’явилась пізніше – питання поки відкрите.

Нюанс 2. Кадровий

В повідомленні НАБУ йдеться, що хабар несли в.о. начальника головного управління Держгеокадастру Хмельницької області і ексрадник ексголови Держгеокадастру Максима Мартинюка. Пізніше в ЗМІ з‘явилось прізвище цього радника – Олексій Ковальов.

Але тут виявляється, що в Мартинюка (очолював Держгеокадастр з 2015 до 2016 рр) ніколи не було такого радника – Олексія Ковальова.

Цю інформацію agronews.ua повідомив Сергій Ковганич, який працював директором Департаменту кадрової політики та персоналу Держгеокадастру з 2015 до 2020 рр.

 «Всі призначення в центральному апараті Держгеокадастру оформлюються наказами голови і з 2015 по 2020 роки проходили через мене. За весь час, поки я очолював Департамент кадрової політики та персоналу, у голови Держгеокадастру не було жодних радників, навіть на громадських засадах. Відповідно, і названий вами Олексій Ковальов не був радником жодного голови Держгеокадастру з 2015 по 2020 роки»,- коментує він.

Зате такий радник зовсім донедавна був у самого голови Держгеокадастру Романа Лещенка. Цю інформацію, окрім наших джерел в Держгеокадастрі, підтверджує і низка telegram-каналів. Наприклад, канал Шептун зазначає, що Олексій Ковальов є не просто «радник», а «права рука» Романа Лещенка.

Screenshot_12

Telegram-канал «Земельний партизан» додає:

«…Саме той Ковальов, фірми якого проводять інвентаризацію земель в областях… В оперативних записах дуже багато цікавих розмов щодо вирішення питання з Ромою. Питання було по Хмельницькій області. В матеріалах діла вказано, що сума була 29 000$ для передачі «високій посадовій особі». Давайте будемо відверті – брав не для себе, а для нашого героя боротьби з дєрєбаном. За нашою інфою – Рома використав його, а потім сам і злив».

Олексій Ковальов тривалий час був помічником депутата від «слуг» Олексія Жмеренецького, який теж з Хмельниччини (у релізах НАБУ йдеться, що хабарі носив в.о. начальника головного управління Держгеокадастру Хмельницької області).

Щоправда інформація про зв’язки Ковальова і нардепа дуже швидко у медіа-просторі загубилась. Як і численні докази близької дружби Ковальова та Лещенка.

Нюанс 3. Персональний.

Давайте розберемось, хто такий цей Олексій Ковальов і за що його так любило керівництво Держгеокадастру?

Земельний Партизан має інформацію про зв’язки Ковальова до братів Горових. Вони з часів Януковича були “смотрящими” за діяльністю Держгеокадастру і Державної архітектурно-будівельної інспекції. Зміна влади на них не вплинула, вони так залишилися тіньовими керівниками цієї галузі.

Screenshot_11

Крім того, фірми Олексія Ковальова займаються інвентаризацією землі в регіонах. Сам Лещенко заявлялв під час своєї прес-конференції, що «радник», запропонував йому вирішити питання прискорення інвентаризації фірмами, які виграли тендери на проведення інвентаризації в регіонах. За словами Лещенка, ця людина повідомила, що контролює весь процес і може допомогти у відповідній роботі:

«Приватні компанії, які виграли тендери, публічно зобов’язалися виконати це, але не виконували. При цьому обсяг інвентаризації був нікчемно малий. Мене як голову Держгеокадастру поставили перед фактом, що невиконання плану інвентаризації матиме негативні наслідки персонально для мене».

Тобто, чинний голова Держгеокадастру публічно повідомляє, що не може незалежно контролювати процес інвентаризації земель в Україні та зобов’язати виконува свої зобов’язання компанії, які виграли тендери.

Нюанс 4. Інформаційний

Підсумовуючи усе, виходить, що Роман Лещенко в корупційному гамбіті пожертвував своїм радником і 52 тисячами доларів. Бо НАБУ йшло саме за головою Держгеокадастру і хабара ніс його радник.  Telegram-каналі Шептун повідомляє

«…За найвірогіднішою версією, Лещенку оформили заднім числом статус «агента», нібито хабара він брав уже в статусі «співпрацює». Той не тільки здав своїх колег і навів на схеми з землею в НААН, а й повернув частину грошей потрібним людям. А щоб перевести стрілки, придумав месседж про те, що це він сам покликав НАБУ і працював під прикриттям над цією операцією півроку, а спійманий на хабарі “посередник” – це не його “права рука”, а радник екс-голови Держгеокадастру і екс-міністра АПК Максима Мартинюка»

Під цю справу спеціально створювали інформаційний шум і змінювали акценти повідомлень про хабарництво в Держгеокадастрі: Лещенко заяву написав, радник від попередників, корупція у відомстві не толерується.

І тут постає інше запитання: хто у покровителях в Лещенка, якщо може не просто попередити про справу, а ще й «відмазати» від НАБУ настільки, що ті релізи на ходу змінюють? Хто запускає і тиражує в медіа-просторі тези про радника попередника? Хто має на це і важелі і повноваження?

Нюанс 5. Підсумково-перспективний

Наші джерела повідомляють, що Романа Лещенка дуже люблять на Банковій – вважають талановитим і корисним хлопцем.   Головне в розслідуванні не вийти на самих себе, а один радник і недотримані $52 тис, щоб не псувати репутацію свого хлопця кримінальною справою, не так вже й дорого. Тим паче, що на нещодавньому засіданні фракції пропрезидентської партії саме кандидатуру Романа Лещенка розглядали на посаду аграрного міністра після розділення міністерств.

Чи буде Лещенко якісним міністром? На Банковій знають краще. Ми надамо лише один штрих до його портрету управлінця. Так одне з його останніх висловлюваннь стосується Держпроспоживслужби. Роман Лещенко рекомендує скоротити кількість працівників удвічі, бо «20 тисяч чиновників не потрібні». Працює у Держпродспоживслужбі тільки 11 тисяч цих чиновників.

Ми впевнені, що це не останній скандал з головою Держгеокадастру і далі його пригоди будуть не менш цікавими, навіть якщо посади будуть іншими. Головне, щоб радників в запасі було достатньо.


Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: