НОВИНИ

Дикі родичі зернових культур допоможуть отримати більш посухостійкі сорти

05.10.2020 18:02
421226-1

Дикі родичі агрокультур, таких як пшениця, містять велику кількість генетичного матеріалу, який допомагає рослинам справлятися зі зміною клімату. У дослідженні науковців Національної академії наук Британії за 28 років було показано, що в популяціях дикої пшениці накопичуються “корисні мутації”, такі як толерантність до підвищення температури. Про це повідомляє bbc, пише agronews.ua.

Дослідники кажуть, що результати покращують наше розуміння того, як рослини реагують на глобальне потепління. Ці висновки викладено у Збірнику матеріалів Національної академії наук .

Більша частина популяції рослин має шанс пристосуватися до глобального потепління

“Ми отримуємо дуже захоплюючі результати”, – пояснив провідний автор Йонг-Бі Фу, науковий співробітник із сільського господарства та сільського господарства Канади.

“Одне з яких полягає в тому, що ми можемо продемонструвати, що за 28 років і 28 поколінь ви можете бачити, як дикий родич рослини накопичує більше генетичних мутацій, і ми виявили, що більша частина популяції все ще пристосована”, – каже він.

Хоча група виявила, що в дослідженні були окремі зразки, які не пережили умов, пов’язаних з більш теплим середовищем, були й інші, які змогли адаптуватися, що означає, що вони могли б справлятися з теплим світом.

У дослідженні брали участь 10 популяцій пшениці еммер в Ізраїлі. Доктор Фу стверджує, що підвищення температури за три десятиліття становило до двох градусів Цельсія, що схоже на підвищення, яке Паризька кліматична угода сподівається обмежити середні глобальні температури від підвищення до доіндустріального рівня.

Модель оптимального агровиробництва розраховують математики

У 2018 році вчені визначили місце розташування 100 000 генів пшениці. Це вважалося «перемінником гри» у гонці за розробкою стійких до кліматичних змін сортів життєво важливих ​ харчових культур.

ООН підрахувала, що виробництво пшениці потрібно збільшити на 60% до 2050 року, щоб прогодувати населення, яке на той час зросте до приблизно 9,6 мільярдів.

Наука також розробляє математичні моделі для виявлення генетичного матеріалу, який може допомогти поліпшити стійкість продовольчих культур до кліматичних змін.

Науковці сподіваються, що моделі прискорять процес виявлення таких ознак, як стійкість до посухи, що дозволить селекціонерам вирощувати стійкі до клімату культури.

У всьому світі існує 1700 найбільших банків сільськогосподарських генів, в яких зберігається понад сім мільйонів зразків – величезний ресурс, який, на думку дослідників, донедавна робив завдання пошуку потрібних якостей трохи схожим на пошук голки в копиці сіна.

Хто у зоні ризику

Дослідження в 2016 році, опубліковане в журналі “Royal Society Biology Letters”, підкреслило ризик спрогнозованих змін клімату для здатності світу вирощувати достатню кількість їжі.

Американська група дослідників виявила, що прогнозовані зміни клімату до 2070 року відбудуться занадто швидко, щоб види трав’яних культур адаптувалися до нових умов.

Види, які стикаються з невизначеним майбутнім, включають пшеницю, кукурудзу, рис та сорго. Це ті вгрокультури, які забезпечують майже половину споживаних людиною калорій.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: