НОВИНИ

Дрібним фермерам знову блокують податкові накладні — досвід

14.02.2020 10:06
st22.11.2012

Із початку лютого 2020 року дрібні фермери мають проблеми із блокуванням податкових накладних на суму до 50 тис. грн. Попередньо в інтернет-мережі пишуть, що з блокуванням податкових накладних зіштовхнулися фермери Сумської, Миколаївської та Тернопільської області. Про це стало відомо з допису бухгалтера ФГ «Костюк» Павла Господарика у профільній Facebook-групі.

«Із початку блокування ПН вдавалось минути блокування і ось сьогодні неочікувано вперше заблокували. У такому ж розмірі подавав накладну як і в минулі 2 місяці — до 50 тис. грн. Виявилось, що з лютого змінили умови: щоб не заблокували ПН до 50 тис. грн, потрібно щоб за попередній місяць було сплачено 20 тис. грн ПДВ. Якщо раніше такі ПН не блокували, то сьогодні блокують з першої гривні і до 50 тис. грн», — пише в коментарі Павло Господарик.

За його словами, малим і середнім фермерам тяжко дотримуватись таких умов, бо виробництво і реалізація виробленої продукції у них сезонна.

Павло Господарик також додає, що для агровиробників існує мало способів уникнути блокування податкових накладних навіть за умови, що їх підприємство не ризиковане. Найважливіший спосіб — це наявність позитивної податкової історії (ППІ).

«Фіскали склали такі умови, які мають третьорядне значення до сплати податків. Наприклад, яке відношення до сплати податків має те, що у підприємства є 5 млн грн залишкової вартості основних фондів (ОФ) або 200 га землі?! Логіка податківців така: якщо у вас більше 5 млн грн основних фондів чи 200 га землі в обробітку, то згідно критеріїв ваша ППІ є позитивною», — пояснює фахівець.

Павло Господарик пише, що позитивної податкової історії підприємство не матиме при сумі залишкової вартості основних фондів менше 5 млн грн і при наявності менше 5 працюючих.

«Бачу, що для малих фермерів фіскали вирішили створити податковий терор. Наяву спостерігаємо явну дискримінацію платників податків в залежності від їх розміру. Для більших за розміром — зелене світло, для дрібних — червоне», — ідеться в коментарі аграрія.

Фахівець припускає, що зміни в Порядку зроблені спеціально, щоб за рахунок дрібних агровиробників та блокуванням їхніх податкових накладних поповнювати бюджет. Адже, за словами Павла Господарика, дрібні платники не мають змоги утримувати висококваліфікованих бухгалтерів чи юристів та боротись з державною машиною у судах.

«Чомусь у критеріях позитивної податкової історії немає таких природних з точки зору здорового глузду показників як відсутність податкового боргу протягом певного періоду або податкового навантаження. Виходить абсурд: якщо у вас залишкова вартість ваших освновних фондів складає більше 5 млн грн, але маєте постійну податкову заборгованість, то ви в очах фіскалів маєте позитивну податкову історію. А якщо у вас тільки 4,9 млн грн ОФ і не маєте податкових боргів, то ви не маєте позитивної податкової історії», — обурюється Павло Господарик.

Про блокування податкових накладних пише і співзасновниця фермерського господарства з Кіровоградської області Оксана Мурдій.

«У мене теж заблокувало в п’ятницю податкові накладні — у нас маленьке ФГ. І найголовніше — у квитанції написано «Коди УКТЗЕД/ДКПП товару/послуг 1005 відсутні в таблиці даних платника податку на додану вартість». Але ж перед цим подавала купу таблиць і їх не приймали. Придумали показник у 50 тис. грн — так цеж ПДВ з машини соняшника. Невже потрібно возити бричкою, щоб виписувати накладну маленькими партіями?! Повна нісенітниця!», — пише Оксана Мурдій.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: