ВАЖЛИВО

ДПЗКУ має припинити своє існування – Заблоцький

21.01.2022 09:02
dpzku-26015

До кінця тижня може відбутись закономірний фінал десятилітньої ідеї з функціонуванням державного зернотрейдера. Державна продовольчо-зернова корпорація України може стати банкрутом. Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат «Слуга народу», голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів Мар’ян Заблоцький, пише agronews.ua.

На думку нардепа, компанія не зможе самостійно виплатити $95 млн чергового траншу кредиту.

«Це було неминуче, оскільки значна частина з $1,5 млрд, отриманих від Китаю в 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича. Немало також постарались за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода». За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн. На всіх керівників компанії без винятку відкриті кримінальні провадження, всі в бігах. Але повернути вкрадені кошти шансів уже мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022», — повідомив Мар’ян Заблоцький.

Він додав, що розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки виданий в 2012 році він був під державні гарантії. Всього по ньому залишилось виплатити трохи менше $1 млрд.

Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Можна також просто надати додаткові ресурси ДПЗКУ, з тим щоб ті погасили хоча б наступний транш. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році.

“На жаль, у зв’язку з медіафоном стосовно можливої нової хвилі російської агресії, для нас тимчасово є закриті ринки запозичень. Тому в рамках міжпарламентської групи дружби ми готуємо проєкт листа на Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США. Ми це обговорювали з рядом сенаторів та конгресменів під час офіційного візиту парламентської делегації в грудні минулого року. На жаль, в 2012 рік уже не вернешся, щоб зупинити видачу цього кредиту. Але ми повинні винести для себе один раз і назавжди урок — ніколи не гарантувати бюджетними коштами кредити державних корпорацій, які працюють на конкурентному ринку. Експортом зерна прекрасно займаються десятки успішних зернотрейдерів. Зокрема міжнародних. “, — додав нардеп.

Він додав, що Державний зернотрейдер нам не потрібен. Після банкрутства чи отримання допомоги від держави ДПЗКУ має припинити своє існування

Читайте також: Оголошено аукціони з продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Всі земельні ділянки розташовані в Київській області Бориспільському районі в межах Гнідинської територіальної громади. Цільове призначення земельних ділянок: для ведення підсобного сільського господарства.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: