ВАЖЛИВО

ДПЗКУ під керівництвом партії «Батьківщина» обдурила уряд Китаю

12.08.2021 13:45
Screenshot_5

Державна продовольчо-зернова корпорація (ДПЗКУ) тільки в цьому році обдурила уряд Китаю, поставляючи зерно фіктивним компаніям і тим самим завдала збитки державному бюджету на мільярди гривень. Все це відбулося під керівництвом ставленика “Батьківщина” Андрія Власенка, призначення якого, як заявляють нардепи, особисто пролобіювала Юлія Тимошенко. Про це повідомляє OBOZREVATEL , пише  agronews.ua.

У 2020-му нардепи і від фракції “Голос”, і від “Слуги народу” заявили: Юлія Тимошенко погодилася дати голоси за державний бюджет в обмін за можливість призначити свою людину в ДПЗКУ. Так і сталося: “Батьківщина” підтримала головний фінансовий документ країни, а їхній депутат з Миколаївської облради, член партії Андрій Власенко наступного ж дня після голосування очолив держкорпорацію.

Традиційно опозиція не підтримує ані кадрових рішень влади, ані тим більше розроблений Кабміном бюджет. І тоді як “Європейська солідарність”, “Голос”, ОПЗЖ закон “Про бюджет України” на 2021 рік не підтримали (нуль голосів “за”), опозиційна “Батьківщина” з незрозумілої причини дала аж 12 голосів “за” (що цікаво, сама Тимошенко була відсутня під час голосування).

Результати голосування за бюджет України

Відразу після призначення Власенка було зрозуміло, що проблем не минути. Напередодні його звільнили з іншого держпідприємства “Укрліктрави” за борги, фінансові махінації. Мінекономіки повідомило про початок аудиту та незадовільні результати роботи Власенка, однак потім повідомлення зі свого сайту видалило. Не подавалися плани підприємства, компанія не перебувала за юридичною адресою, був відсутній штат.

Мінекономіки описало порушення Власенка

Усього за 10 місяців роботи в ДПЗКУ менеджер від “Батьківщини”, як вважають правоохоронці, організував схеми виведення коштів на мільярди гривень і, очевидно, збагатив і себе, і своїх покровителів. Як стало відомо OBOZREVATEL з власних джерел, під час обшуків в кабінеті Власенка та інших приміщеннях, які він використовував, знайшли чорну бухгалтерію підприємства і 200 тис. доларів готівкою! Схеми, як вважають силовики, організували з ще одним давнім знайомим Тимошенко – Романом Терещенком, який за часів її прем’єрства був заступником глави “Хліб України”.

Ось лише одна зі схем:

  • ДПЗКУ отримала кредит під гарантії Китаю для того, щоб налагодити виробництво і доставку зерна в китайську держкомпанію;
  • замість того, щоб постачати зерно до Китаю, його продавали за заниженою ціною наближеним нібито міжнародним компаніям;
  • насправді компанії контролювалися українцем, давнім знайомим Юлії Тимошенко Романом Терещенком;
  • фірми Терещенка отримували зерно без передоплати, а потім не платили за нього.

Тільки за п’ять місяців 2021-го пов’язаним компаніям поставили зерно на понад 6 млрд грн. Йдеться про “СН, Trans Trade RK SA”, “RL Prosperis Commerce SA”, “Trans Trade RK SA”, “Apiq Commodities Gmbh”, “Ai Amal General Traiding Limited”, “QAM7”, “GSteam”. Всі ці фірми підконтрольні Роману Терещенку, впевнені в ДБР. І це легко довести. Наприклад, Trans Trade офіційно йому належить, а решта компаній, хоч і оформлені в Швейцарії, управляються пов’язаними з ним менеджерами.

Trans Trade належить Терещенку

Згідно з даними поліції, ділкам здалося мало продавати зерно за заниженими цінами. Продукцію відправляли без передоплати, а потім тільки частково платили за рахунками. В результаті борги компаній Терещенка перед ДПЗКУ становили близько 1,5 млрд грн! ДБР, за нашими даними, розслідує діяльність “Батьківщини” за статтею про скоєння злочинів організованою злочинною групою.Корпорація корупції: державу загнали в збитки, а керівництво – в мільйонери

Силовики вже почали розслідування, зареєстрували кримінальне провадження (№ 42020160000000609), однак, як і у випадку з “Укрліктравами”, без громадського резонансу фігуранти справи знову можуть залишитися безкарними.

Ми провели власне розслідування й виявили цілу низку можливих схем. І йдеться не тільки про фіктивний експорт за заниженими цінами. Порушення в ДПЗКУ – буквально на кожному кроці. Навіть страхова компанія, яку вони найняли, пов’язана з тими ж ділками і отримала винагороду в рази вищу від ринкової. Результат всього цього – валовий чистий збиток компанії злетів у 3,8 раза до 5,9 млрд грн.

Державна корпорація, яка постачає зерно на експорт, у ситуації, коли ціни на нього ростуть у всьому світі, продовжує працювати з величезним мінусом. Замість того, щоб платити в бюджет дивіденди, на підприємстві заробляли окремо взяті фігуранти кримінальних справ.

Водночас сама Тимошенко, яка, як стверджують народні депутати, домоглася призначення Власенка в ДПЗКУ, продовжує розповідати своїм виборцям про згубну земельну реформу, що на українській землі замість зерна хочуть вирощувати марихуану, і про те, яким вона була хорошим прем’єром і як за час її опозиції країну довели до злиднів. Але навіть в опозиції, з невеликою фракцією в Раді, Тимошенко примудряється домагатися призначення своїх людей на “хлібні посади”.

У наступних публікаціях OBOZREVATEL назве всіх фігурантів схем, розкриє назви пов’язаних із ним компаній, а також опублікує докази злочинних дій Власенка, Терещенка та інших давніх знайомих Тимошенко. Під час розслідування ми з’ясуємо, чи дійсно Андрій Власенко – двоюрідний брат Сергія Власенка, найближчого соратника Юлії Володимирівни.

Також ми публічно і в письмових запитах звертаємось до керівника ДПЗКУ, поліції та голови фракції “Батьківщина” з проханням прокоментувати: як державну зернову корпорацію могли довести до масштабних збитків, хто понесе за це відповідальність і коли фігуранти справи отримають заслужене покарання.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: