АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

ДПС роз’яснила, як аграріям коригувати ПДВ за перехідними операціями

07.03.2021 16:45
ПДВ аграрії

ДПС повідомляє, що з 01.03.2021 аграрії не зможуть зареєструвати податкові накладні зі ставкою ПДВ 14%. За матеріалами журналу «Головбух Агро», пише agronews.ua.

Причина в тому, що Мінфін не затвердив розроблений ДПС проєкт нових форм податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної (далі — ПН/РК), які містять відповідні рядки та графи.

Також податківці пояснили особливості нарахування та коригування податкових зобов’язань з ПДВ:

✅ якщо перша подія при постачанні с/г продукції, операції з постачання якої з 01.03.2021 оподатковують за ставкою ПДВ 14%, відбулася до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми ПДВ на дату настання другої події не здійснюють;

✅ якщо ж за операціями з постачання с/г продукції, здійсненими до 01.03.2021, після 01.03.2021 відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів або у зв’язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, то коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ проводять виходячи із ставки ПДВ 20%.

Тому, якщо, починаючи з 01.03.2021, відбувається повернення авансового платежу або с/г продукції, зміна її кількості або вартості, поставленої до вказаної дати (до 01.03.2021) у сторону зменшення або в межах попередньої суми, то у РК до ПН, що була складена за операцією з постачання таких товарів, платнику ПДВ (постачальнику) треба зазначити ставку ПДВ, вказану у ПН, що коригується (20%).

Після затвердження нових форм ПН/РК та податкової звітності з ПДВ податківці обіцяють надати роз’яснення щодо особливостей заповнення ПН/РК, складених за операціями з постачання с/г продукції, здійснюваними, починаючи з 01.03.2021, та відображення таких операцій у податковій звітності з ПДВ.

Читайте також: як аграріям списати дебіторку з поворотної фіндопомоги.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: