НОВИНИ

Доступні кредити «працюватимуть» тільки з агрострахуванням, – Лапа

16.09.2020 15:32
https://agronews.ua/

Низьких ставок за кредитами недостатньо для підтримки сільгоспвиробників, які постраждали від посухи. Доступні кредити необхідно впроваджувати разом з ефективною програмою агрострахування. Про це заявив екс-керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Про це повідомляє УНН, пише agronews.ua.

12 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що програму «Доступні кредити 5-7-9%» планується розширити на фермерів, які постраждали від посухи.

«Ми позитивно ставимося до цієї ініціативи. Зрозуміло, для тих, хто постраждав від посухи, правильно було б зробити ставку кредитування «нуль», тому що люди втратили врожай… Однак все одно витрати доведеться понести додатково, наприклад, орендну плату. Тому розширення цієї програми – це одна частина підтримки, яка, на мою думку, була б абсолютно правильною у цій ситуації», — сказав Лапа.

Він додав, що аграрії зазнали витрат під час сівби озимини та весняного обробітку, проте через посуху втратили врожай і не отримують доходи, відповідно — не зможуть виплачувати кредити з будь-якою ставкою.

“Це означає, що компенсації кредитної ставки або поширення програми у даному випадку вже недостатньо. Мова має йти про запровадження ефективних програм сільськогосподарського страхування в Україні. Щоб аграрії не просто отримували безкоштовний кредит, який все рівно немає з чого віддавати (через відсутність доходів), а щоб аграрії могли відшкодовувати втрати за рахунок страхування у випадку втрати посівів”, — наголосив експерт.

Володимир Лапа додав, що агрострахування є одним із базових інструментів державної підтримки фермерів практично у всіх країнах світу. Такі програми діють на державному рівні та на практиці ефективні, коли відшкодування страхового платежу становить від 50% до 78-80%.

“Нам хочеться вірити, що відповідний законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді найближчим часом, і я думаю, що всі без перебільшення асоціації сільгоспвиробників підтримують цю ініціативу. Зважаючи на масштаби проблем у поточному році, було би правильно розпочати оботу таких програм вже наступного року”, — повідомив Володимир Лапа.

Нагадуємо, фермери Бесарабії перекриють траси, якщо не буде допомоги від держави через посуху.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: