НОВИНИ

Дослідні поля Інституту свинарства НААН стали розсадниками амброзії

16.07.2020 14:02
ambroziya-5

Міська влада Полтави заявляє, що через 6-7 років Полтава зможе повністю позбутися амброзії. Однак, цьому плану заважає той факт, що у Полтаві є цілі розсадники, куди ще не добралася рука комунальника із ранцем, наповненим бішофітом. І це – дослідні поля Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН. Про це повідомляє poltava.to, пише agronews.ua.

Бур’ян розростається в межах Полтави на дослідних полях Інституту свинарства. Перше — поле Дослідної станції імені Миколи Вавілова на вул. Шведській. Друге — поля Інституту свинарства на вул. Шведська Могила та вул. Нагірній, які наразі засаджені кукурудзою. Дослідна станція підпорядковується Інституту свинарства, тому усі ці землі фактично належать одній держструктурі.

Місто на програму боротьби з амброзією щороку виділяло 300 тис. грн. Протягом останніх років ситуація почала різко змінюватися. Рік тому лише на бішофіт, яким обробляють ці рослини, виділили 2,7 млн грн, цього року — 3 млн грн. Але на Дослідному полі нічого не змінилося. Ряди амброзії стоять вздовж дороги, вздовж паркану, який відділяє поле він військової частини, йдуть до гаражів та спускаються в яр. Вітер несе насіння бур’яну в місто й амброзія відроджується на тих місцях, де її знищив бішофіт.

Північніше від Дослідного поля, на вздовж вулиць Шведська Могила та Нагірної, знаходиться новий екосад Інституту свинарства, який створили минулого року, відгородивши дослідну територію парканом. Частина території засаджена горіхами, частина кукурудзою (минулого року там був соняшник). Біля горіхових дерев відносно чисто, а ось кукурудза на багато гектарів вся поросла амброзією. Бур’ян пішов попід парканом, виліз на дорогу і навіть пробився через асфальт.

Комунальники не можуть зайти на територію Інституту свинарства, оскільки використання бішофіту на державних полях без договору вважається нецільовим використанням коштів.

Як пояснив директор Інституту свинарства Василь Волощук, у закладу фінансові проблеми. Держава покриває 20% від потреби. Люди сидять у відпустках власним коштом, дехто звільняється. Борються із бур’яном як можуть — підкошують, але це не сильно допомагає, бо амброзія швидко кущиться і знову проростає.

Цього року вздовж парку — розсадник бур’яну, який ніхто не прибирає. Амброзія тут всюди. Вона пробивається крізь асфальт. І вже міцно засіла у полях з кукурудзою

Поки ця ситуація не вирішена, боротьба з амброзією в місті виглядає неефективною справою. Якщо залишити подібні величезні осередки бур’яну, він знову та знову проростатиме у нових місцях. Постачальник препарату «Амбростоп» Валерій Прядко заявив, що готовий безоплатно дати 2-3 м³ препарату для обробки території дослідних полів. Комунальники, разом із науковцями Інституту свинарства, визначать територію оброблення. Після цього державна установа зможе укласти договір із «Декоративними культурами» на проведення робіт.

Хоча з амброзією між рядами тієї ж високої кукурудзи цього року вже нічого не вдієш. Тому владі міста потрібно завчасно подумати про допомогу Інституту свинарства у боротьбі з амброзією наступного року. Інакше на дослідних полях в межах міста продовжать селекцію не тільки нових сортів зернових культур, а й нових сортів бур’яну-алергену.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: