ІНФОГРАФІКА

До України завозять в 7,5 разів більше азотних добрив, ніж експортують за кордон

15.03.2019 14:49

В період січня-лютого 2019 року імпорт азотних добрив до України склав 489,9 тисяч тонн, тоді як експорт тільки 64,9 тонн – а це в 7,5 разів менше. Такі дані надає Державна служба статистики України, пише delo.ua.

Всього ж за 2018 рік до України було імпортовано 1358,2 тисяч тонн азотних добрив, експорт за той же період склав 341,4 тисяч тонн.

Аналітики компанії Pro-Consulting відзначають, що частка імпортних добрив значно вище вітчизняних на українському ринку в зв’язку з низькою пропозицією продукції українського виробництва і постійними простоями, викликаними економічними і політичними причинами.

Експерти кажуть, що в плані використання добрив Україна відстає від більш розвинених країн, де рівень внесення добрив в 2-3 рази вище, ніж в Україні.

Навіть якщо не враховувати той факт, що Україна має найбільш родючі землі (чорнозем) в порівнянні з іншими країнами, експерти відзначають, що обсяг застосування все ще залишається на мінімальному рівні.

Низький обсяг використання добрив пов’язаний з високою часткою інших складових собівартості сільськогосподарської продукції: високі кредитні ставки, нестабільність курсу національної валюти і залежність цін на с/г продукцію від ситуації на світових ринках.

Надалі аналітики прогнозують збільшення використання добрив на тлі зростаючих обсягів валового збору врожаю зернових і плодоовочевих культур.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: