ВАЖЛИВО

До Держреєстру сортів рослин занесені 235 гібридів кукурудзи, створених НААН

13.01.2021 08:02
unnamed

Авторського колективу науковців НААН створенно унікальну колекцію гібридів кукурудзи, яка удостоєна  Державної премії України в галузі науки і техніки 2020 року. Про це повідомляє прес-служба НААН, пише  agronews.ua.

Пропонуємо детальніше ознайомитись зі змістом роботи, за результатами якої створено 325 гібридів кукурудзи, 235 з яких занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні на 2020 р., а також 25 гібридів зареєстровано в Республіці Білорусь, 18 – в Російській Федерації та 6 – в Республіці Казахстан. Щорічно високопродуктивні гібриди кукурудзи висіваються на площі близько 1 млн. га.

До Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 рік, занесено 235 високопродуктивних гібридів кукурудзи  створених авторським колективом в ДУ Інститут зернових культур НААН, Інституті зрошуваного землеробства НААН та Інституті рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, серед них: 15,3 % – ранньостиглих; 42,1 % – середньоранніх; 23,8 % – середньостиглих; 7,7 % – середньопізніх; 1,7 % – пізньостиглих та 9,4 % – харчових. За зонами вирощування гібриди розподіляються наступним чином: Полісся – 87; Лісостеп – 169; Степ – 158.

Додатково до переліків «Кукурудза розлусна» та «Кукурудза цукрова» занесено 22 гібриди. Крім того, в Республіці Білорусь зареєстровано 25, в РФ  – 18, в Казахстані  – 6 гібридів кукурудзи.

Рекомендований набір гібридів кукурудзи найбільш повно задовольняє потреби виробництва в Україні, як за агрокліматичним районуванням, агрономічними та біологічними властивостями, схемами насінництва, так і напрямками використання: на зерно, силос, зелену масу, на харчові та технічні цілі.

Важливим  досягненням у створенні гібридів кукурудзи є формування унікальної генетичної колекції, яка дозволила здійснювати насінництво гібридів на основі батьківських компонентів власної селекції. Наявність високопродуктивних ліній дозволила ведення насінництва простих гібридів, які раніше в багатьох групах стиглості не використовувались. Асортимент високопродуктивних гібридів кукурудзи авторського  колективу створює підґрунтя для модернізації всієї системи насінництва Україні.

Широке впровадження у виробництво вітчизняних гібридів кукурудзи зміцнює розвиток власної виробничої бази в сільському господарстві, забезпечує сировиною харчову, переробну, хімічну, паливну галузі промисловості, гарантує зміцнення експортного потенціалу та суверенітету України.

У нашої держави є всі можливості зайняти почесне місце серед провідних розвинених країн світу за економічними показниками аграрного сектору,  і вона вже заявила про себе як про потужного виробника-експортера зерна. Починаючи з 2011 р. в Україні отримують валовий збір зерна кукурудзи понад 20 млн. тонн, у 2019 р. – 35,8 млн.т, що перевищує валовий збір зерна пшениці.

Завдяки впровадженню нового покоління високопродуктивних гібридів авторського колективу, створенню інтенсивних технологій вирощування, розширенню площ посівів під кукурудзою та зростанню рентабельності виробництва Україна входить до п’ятірки країн-лідерів у виробництві та експорті зерна цієї культури у світі.

Читайте також: Названо найпродуктивніші гібриди кукурудзи у сезоні 2020.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: