НОВИНИ

До 5 млн га державних земельнаразі перебуває в тіні

06.10.2019 17:35
2019-08-22_khodakivska_vartist_orendy_ha_derzhavnykh_zemel

До 5 млн га державних земель немає жодних документів, їх господарська діяльність наразі перебуває в тіні. Таку заяву під час земельного віче озвучив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол, повідомляє superagronom.com

Апостол розповів, що по більше як половині земель, які перебувають у розпорядженні міністерства агрополітики, немає жодних документів та звітів про ведення на них сільського господарства. Тому експерт радить за умов відкриття ринку державну землю залишати лише тим підприємствам, які запропонують якісний бізнес-план. В іншому випадку — ділянку передавати громадам.

«5 млн га державних земель, а нині невідомо, як вони використовуються. Щодо роботи на 50-60% ділянках землі, яка під МінАПК, жодні звіти не надходять уже давно. Тому, наприклад, Національна академія аграрних наук, має розробити бізнес-план. І вказати, що потрібно стільки землі на такі-то цілі. І так має зробити кожне підприємство», — наголосив Михайло Апостол.

Експерт зазначив, що, за даними Держгеокадастру, в Україні нараховуються біля 310 тис. власників земельних паїв, які померли, однак їхню спадщину не переоформили.

«1,5 млн га сільгоспугідь фактично не мають власника. Але їх використовують, тоді як мільярди не надходять до місцевих бюджетів. Таких земель близько 10 млн га. Приблизно, як площа Болгарії», — додав Михайло Апостол.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: