До 2030 року світовий ринок рослинної молочної продукції подвоїться і сягне $26 млрд. Про це свідчать дані нового звіту Eatable Adventures під назвою “Майбутнє молочної промисловості”. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.
На сьогодні ринок рослинної молочної продукції оцінюється в $12,6 млрд, і за прогнозами, він зростатиме зі швидкістю майже 11% щорічно. До кінця десятиліття цей сегмент сягне $26 млрд.
Це зростання пов’язане із суттєвими змінами у поведінці споживачів, технологічними інноваціями та акцентом на стійкому розвитку, пояснюють аналітики.
Все більше людей обирають рослинні альтернативи через турботу про своє здоров’я, бажання зменшити споживання продуктів тваринного походження, а також через етичні та екологічні міркування.
Розширенню ринку рослинної молочної продукції також сприяє технологічний прогрес. Завдяки новітнім розробкам у сфері харчових технологій, виробники створюють продукти, які за смаковими та поживними властивостями наближаються до традиційних молочних продуктів – соєве, вівсяне, кокосове, мигдальне та навіть молоко із мікробів. З’являться перші молочні продукти на лабораторній сироватці, стартапи розробляють морозиво із мікроводоростей, молоко у вигляді пластів паперу.
До того ж багато країн впроваджують політики, спрямовані на зниження викидів вуглецю та підтримку сталого виробництва, що створює сприятливі умови для розвитку ринку рослинних продуктів.
Аналітики наголошують, що інвестиції в рослинний сектор досягли піка у 2020-2021 роках, а у наступні два роки вони знизилися на 90%. Проте категорія рослинної молочної продукції вже досягла певної зрілості, і зараз увага зосереджена на покращенні технологій та якості продуктів, зокрема їх харчових властивостей і смакових характеристик.