АНАЛІТИКА

Для України зерновий маркетинговий рік 2019/2020 став рекордним

25.06.2020 13:36
https://agronews.ua/

Звершився рекордний для України 2019/2020 зерновий маркетинговий рік, в якому виробництво зернових та олійних сягнуло 98 млн. т, а експорт – 62 млн. т. Про це повідомила пресслужба УЗА, пише agronews.ua.

Україна протягом останніх трьох років стабільно демонструє врожаї понад 90 млн. т. Це стало можливим за рахунок підвищення врожайності культур та ефективності ведення сільського господарства. В середньостроковій перспективі УЗА очікує подальшого зростання виробництва зерна та олійних культур за рахунок підвищення врожайності – до 113 млн. т, в той час як експорт може сягнути понад 70 млн. т.

З нагоди рекордного 2019/2020 сезону, УЗА випустила спеціальну пам’ятну поштову марку про рекордний врожай – 98 млн. т.

Варто зазначити, що минулого року Україна встановила кілька рекордів у виробництві зернових: врожай пшениці – 28,2 млн. т (експорт – 20,5 млн. т), кукурудзи – 35,2 млн. т. (експорт – 30,3 млн. т). Це не межа для врожаїв цих культур, оскільки середня врожайність пшениці в Україні поки складає 4 т/га (у Франції 8 т/га), а кукурудзи 7 т/га (в США в штаті Айова з подібним кліматом – 12 т/га).

Тому в України є значний потенціал до збільшення врожайності культур та валового збору врожаїв зернових. Ми переконані, що Україна і її аграрна галузь продовжить встановлювати нові рекорди й надалі.

Як відомо, Україна входить до п’ятірки провідних країн експортерів зернових за всіма основними зерновими культурами, а за грошовою оцінкою 2019 року наша країна посіла друге місце за експортом зернових після США з показником $9,6 млрд, обійшовши за цим показником Аргентину ($9,3 млрд) та Росію ($7,9 млрд).

УЗА завжди наголошує, що Україна сьогодні є важливим глобальним гравцем ринку зернових та одним із ключових суб’єктів забезпечення продовольчої безпеки у світі. В Україні аграрний експорт забезпечує близько 40% валютних надходжень країни і сьогодні, коли всі інші сектори економіки відчувають стагнацію, є  запорукою для економічної стабільності в країні.

«Цьогорічна зима та весна викликали тривогу на ринку через можливе погіршення врожаю 2020 року у зв’язку з погодними умови, проте травневі опади виправили весняну засуху та значно покращили зволоження ґрунту для вегетації як озимих, так і ярих культур, а спекотна погода червня сприяє росту та дозріванню зернових. Засуха в південних областях України не матиме критичного впливу на валовий врожай зернових, оскільки ці регіони не є основними виробниками зерна. Окрім того, в цьому році  аграрії значно розширили площі під кукурудзою, що дозволяє очікувати на новий рекорд врожаю цієї культури», – зазначив Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

УЗА станом на червень 2020 року прогнозує, що в новому 2020/2021 маркетинговому році Україна цілком може знову отримати врожай близький до минулорічного – 97,1 млн. т, при цьому експорт зернових та олійних може сягнути 58,8 млн. т. Високий валовий збір врожаю в новому зерновому сезоні можна очікувати завдяки новому рекордному показнику врожаю кукурудзи – 36,9 млн т, при цьому експорт кукурудзи сягне – 31 млн. т. УЗА також очікує в цьому році на другий після минулорічного за обсягом врожай пшениці – 26,8 млн т, при цьому експорт може скласти 18 млн т.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: