НОВИНИ

Десикація посівів ріпака озимого в умовах сезону – 2020

15.06.2020 09:01
cde63c17-5872-4a30-b172-9c3ab20ebc1b

Ріпак озимий майже по всій території Україні уже пройшов фазу цвітіння і знаходиться у фазі наливу стручків. Тому невдовзі – початок збирання врожаю. А отже, саме час звернути увагу на десикацію посівів. Адже завдяки застосуванню цього агротехнічного прийому можна отримати більш рівномірно дозріле насіння і суттєво зменшити технологічні втрати при збиранні, особливо на забур’янених ланах.

«Десикація є невід’ємним елементом вирощування ріпака озимого: адже ця культура за рахунок своїх біологічних особливостей дозріває неоднорідно, – підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії «UKRAVIT» Олександр Мигловець. – Тож проведений своєчасно та за допомогою високоефективних препаратів, цей захід дозволяє підсушити наземні частини рослин, знизити вологість насіння та полегшити пряме комбайнування культури. А в сезоні – 2020 десикація ще й допоможе знизити втрати від хвороб, якщо ті вже встигли інфікувати рослини вашого посіву, і псування врожаю під час зберігання. Крім того, завдяки впливу десикантів на стебла та листя самої рослини остання починає всихати, що призводить до відтоку поживних речовин із вегетативних органів до насіння».

Серед численних десикантів, представлених сьогодні на ринку, Олександр радить віддати перевагу препаратам на основі диквату: завдяки своїй контактній дії вони підсушують надземні частини рослин, проте при цьому не потрапляють у саме насіння і таким чином зберігають усі його якісні характеристики. Тому в умовах поточного сезону він рекомендує застосовувати для десикації посівів ріпаку озимого препарат Десикант Макс (дикват дибромід, 300 г/л).

Препарат володіє контактною дією та швидко поглинається зеленими частинами рослин ріпака. Його діюча речовина порушує в тканинах процеси фотосинтезу, що призводить до руйнування мембран клітин, внаслідок чого вегетативна маса зневоднюється та висихає.

Як відзначає фахівець, велике значення має концентрація діючої речовини в Десикант Макс, що є однією із найвищих в Україні: завдяки цьому ви можете суттєво зменшити норму використання препарату. А високоефективна формуляція з обтяжувачем крапель запобігає зносу робочої рідини з поверхні рослини.

Препарат сприяє швидшому та рівномірнішому достиганню ріпака озимого і при цьому –швидко розпадається в рослинах до нетоксичних сполук й не має негативного впливу на саме насіння, тож його можна сміливо використовувати в насінницьких посівах та у посівах, призначених на харчові цілі. Він знижує вологість насіння, зменшує його засміченість, зупиняє розвиток хвороб і сприяє підвищенню та покращенню якості врожаю в цілому. Однак обробку варто проводити при настанні фізіологічної стиглості насіння за побуріння 70% стручків у культурі – у протилежному випадку вона може призвести до зменшення врожайності та зниження якісних характеристик.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: