ГОЛОВНЕ

Держпідтримку картоплярству та овочівництву нададуть окремо від садівництва, – Руженкова

06.07.2020 16:12
https://agronews.ua/

Держпідтримку картоплярству та овочівництву нададуть окремо від садівництва. Про це повідомила на своїй Facebook сторінці Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАПК), пише agronews.ua.

Вона зазначила, що в міністерському WhatsApp-чаті “АгроАсоціації” опубліковано перелік програм із держпідтримки на 2021-2023 рр.

За її словами в числі щасливчиків напрямки:
– тваринництво,
– ріст видатків на садівництво/ягідництво/виноградарство,
– з`явилася дотація для виробників гречки, проса, овса, жита,
– здешевлення кредитів для придбання земельних ділянок і страхування сільгосппосівів,
– розвиток ФГ, СОК та органіки,
– компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання.

“Чесно кажучи, підготовлені аграрними департаментами МЕРТУ слайди не витримують ніякої критики! Складаєтья враження, що чиновники взяли старі програми, внесли в них статистику за 3 роки, не порахували подальших витрат і подали їх як чергові псевдопроекти”, – зазначила Руженкова.

Згідно її слів, чомусь гроші на дорадництво є, а на підтримку насінництва – якісного, сертифікованого немає. Начебто на компенсацію сільгосптехніки та обладнання є, але програма недолуга, не поділена на групи техніки та обладнання за призначенням, за 3 роки не виріс ані механізм включення підприємств-виробників сільгосптехніки у цей список, та й алгоритму її отримання як не крути слайд – немає.

“Українська асоціація виробників картоплі (УАВК), Українська плодоовочева асоціація (УПОА), Асоціація “Херсонський кавун”, народні депутати ВРУ Ігор Колихаєв, Олег Тарасов просили створити робочу групу по овочівництву та картоплярству і підримати ПРОМИСЛОВИЙ СЕГМЕНТ, бо українці їдять на 40% імпортні овочі та картоплю”, – підкреслила Руженкова.

Вона додала, що це є спражньою загрозою, смертельним вироком продовольчій безпеці держави в разі осінньо-зимового повтору карантину.

“Овочівникам і картоплярам пощастило заручитися підтримкою Президента України. Але його слова для Мінекономіки – ніщо! За дорученням Зеленського голова Херсонської облради телефонував заступнику міністра економіки з АПК Тарасу Висоцькому. Класична відповідь: “У нас немає людей, щоб вами займатися”. А для решти пріоритетних галузей знайшлися?”, – наголосила пані Оксана.

Виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі, зазначила, що соромно витрачати дні, тижні, місяці на наради і в результаті видавати на гОра з запізненням на місяць ось такі держпрограми.

“Повна дискваліфікація екс-структур Мінагрополітики при тому, що переважна більшість чиновників залишилися на місці. Відвертий саботаж роботи на тлі очікування підйому зарплат”, – прокоментувала Руженкова.

Оксана Руженкова підсумувала, що у ході 2-годнної наради з`ясувалося, що представлені презентації за напрямками держпідтримки є концептом, який ще буде доопрацьовуватися.

“Інформація про час передачі програми до ВРУ не прозвучала. Тарас Висоцький повідомив, що картоплярство та овочівництво буде відокремлено від напрямку садівництва. 14 липня о 14:00 відбудеться перше засідання РГ по картоплярству. Буде (держпідтримка) за умови наявності фахових людей готових розвивати цей напрямок. Також Висоцький пообіцяв особисто очолити робочу групу”, – підкреслила Руженкова.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв взяти під особистий контроль ситуацію у вітчизняному картоплярстві.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: