ВАЖЛИВО

Держпідтримка садівництва, виноградарства та хмелярства знову під питанням

18.01.2020 15:05
Дизайн без названия

Питання держпідтримки програми  садівництва, виноградарства та хмелярства є найбільш обговорюваною  темою серед останніх подій аграрного світу. Чутки про те, що підтримки не буде зовсім і про те, що вона буде, але в невідомому до сьогодні новому форматі ширяться аграрною спільнотою. Повідомляє Агро Ньюз.

Частково світло на питання програми підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства пролила президент Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.

«Вчора відбулася чергова нарада в теперішньому об’єднаному Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. По-перше, це черговий приклад “поваги” до бізнесу від чиновників – запрошення на нараду о 15-00 було надіслано о 10-00 того ж дня. Може чекають, що ми не прийдемо?», – пише на свій сторінці фейсбук Ірина.

«По-друге, якщо на початку січня, коли збирали всі асоціації разом, в мене ще була надія, що це дійсно бажання почути галузі. Зараз я бачу, що головні рішення вже було сформовано, а “діалог” був профанацією. Асоціації було поставлено перед фактом того, що було політичне рішення надання компенсацій один раз на рік – тільки посадка навесні. Витрати осінньої посадки – на наступний рік.»,- продовжує Кухтіна .

З власних джерел Агро Ньюз, стало відомо 2 варіанти розвитку подій:

1) що цьогоріч держпідтримки не буде виділено взагалі тому, що в країні не має грошей;

2) що формується новий механізм реалізації програми з підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства. 

За інформацією Ірини Кухтіної , сценарій більш схожий на 2 варіант.

«По-третє, “професійність” продовжує зашкалювати. Нас, знов таки, поставили перед фактом, що до програми підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства додали овочеву групу. Тобто на повному серьойзі, в програму, яка спрямована на розвиток БАГАТОРІЧНИХ насаджень, додають однорічні культури, які повністю відрізняються своєю економікою, починаючи з окупності, закінчуючи грошовим потоком та амортизацією. Тобто, мікс бульдога з носорогом. При цьому відмовили в компенсаціях вирощування ягідних культур в закритому ґрунті (прощавай мрія про експорт суниці та малини на свіжий ринок).», – повідомляє президент Асоціації «Ягідництво України». 

«З позитивного, черговий раз пообіцяли убрати ліміти на об’єми по холодильникам, додати обладнання – лінії товарної обробки, лінії з сортування та пакування, будівництво об’єктів із заморожування та сушіння. Але суму не озвучили. Може бути так, що “вісім шапок із вівці не кроїться ніяк” – підвела підсумки Кухтіна.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: