НОВИНИ

Держпідтримка будівництва ягідних холодильників через кооперативи неефективна

11.04.2019 16:16

Державна підтримка будівництва холодильників для ягід сільгоспкооперативів є неефективною і не стане такою без дозволу компенсувати вартість обладнання іноземного виробництва, вважає голова громадської організації “Укрсадвинпром” Володимир Печко.

За його словами, ініціатива Міністерства аграрної політики і продовольства дозволити компенсації за холодильники іноземного виробництва для сільгоспкооперативів не поліпшить ситуацію з будівництвом холодильників, оскільки кооперативи не характерні для даної галузі.

“Щоб скористатися даною програмою, виробники повинні об’єднатися в кооператив, а це дуже складно. Люди не можуть домовитися, наприклад, на чиїй території будувати холодильник”, – пояснив він в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

Як повідомлялося, Мінагропрод має намір дозволити компенсації сільськогосподарським кооперативам за покупку холодильників іноземного виробництва для плодово-ягідної продукції (за програмою фінансової підтримки сільгоспвиробників). Відповідні зміни в порядок використання коштів на держпідтримку АПК Кабінет міністрів повинен розглянути найближчим часом.

Раніше “Укрсадвинпром” закликав Мінагропрод адаптувати державну програму компенсацій витрат на будівництво холодильників для фруктів під ягідні господарства, зокрема, знизити критерій потужності обладнання з 500 тонн до 50-100 тонн (за програмою підтримки садівництва).

У бюджеті-2019 за програмами державної підтримки АПК передбачено 800 млн грн на підтримку фермерів, 244,5 млн грн – кредити фермерським господарствам, 127,2 млн грн – здешевлення кредитів для аграріїв, 400 млн грн – підтримку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників.

На програму підтримки тваринництва, зберігання і переробки сільгосппродукції, а також рибництво в 2019 році заплановано 3,5 млрд грн, на програму фінансової підтримки сільгоспвиробників (дотації на придбання с / г техніки, обладнання, вагонів) – близько 881,8 млн грн.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: