ВАЖЛИВО

Держава розширить програму «5-7-9» на викуп землі – Лещенко

14.05.2021 12:31
image0 (3)

Поки повноцінно не запрацює фонд гарантування кредитів, держава розширить програму «5-7-9» на викуп землі, щоб надати малим фермерам фінансові інструменти купити земельні ділянки після відкриття ринку. Повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час засідання круглого столу «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації», пише agronews.ua.

«Українець, який працювати на землі, має на ній далі працювати. Ми маємо надати йому фінансові і кредитні інструменти. На період поки  законопроект №3205 буде прийнятий з точки зору гарантування кредитів в нас є інституційна підтримка з боку держави і наших європейських колег. Це займе певний час, на період піврічного циклу ми розширимо програму «5-7-9» на викуп землі. Ми спростимо систему вимог до малих фермерів  у наданні можливості викупити землю під пільгову кредитну ставку», – наголосив Лещенко.

✅ Він додав, що в рамках держпідтримки на 2021 рік передбачено на компенсацію кредитної ставки для аграріїв 1 млрд. грн. Цю програму деталізують, щоб допустити до програми малих фермерів. Паралельно з НБУ ведуться переговори про зміну підходів щодо індексів застави і кредитних вимог.

Іван Слободяник відзначив, що ключова проблема, яка турбує зараз фермерів є відсутність коштів на купівлю землі.

«Це стосується невеликих господарств до 500 га (їх 2/3 із зареєстрованих суб’єктів господарювання). Зараз коли звертаєшся в банк про фінансування про купівлю землі, поки що банки в принципі не фінансують такі господарства. Де нам взяти гроші на землю?», – зауважив голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів.

✅ Олександр Корнієнко, голова партії «Слуга народу» запевнив, що парламент теж працює в цьому напрямку.

«Маємо забезпечити стабільність банківської системи, тоді банки будуть краще кредитувати.  Будемо говорити з Нацбанком, щоб він знижував облікову ставку. В Україні немає досвіду давати гроші під землю, зараз немає кредитних історій, аналізу ризику. Крім того, коли проектувалась земельна реформа, була домовленість з нашими партнерами про те, як вони її підтримають. Світовий банк пообіцяв 800 млн. дол., інші партнери теж», – сказав він.

Читайте також: Микола Сольський роз’яснив аграріям всі аспекти закону № 2194. Ухвалений 28 квітня законопроект 2194 і понад 3100 правок до нього спричинили чималий суспільний резонанс. Зокрема і через численні заяви різних політичних сил про негативні наслідки  документа для українського фермерства. Щоб розібратись, де в цих заявах правда, а де маніпуляції, Всеукраїнський Конгрес Фермерів організував онлайн-зустріч з головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної і земельної політики Миколою Сольським. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: