НОВИНИ

Держава має стимулювати фермерів – економіст про земельну реформу

27.10.2019 13:02
b7e851e6d98a2d1_1000x600

Оптимальний варіант кредитування для фермерів – позика на 20-25 років, під 5 відсотків річних. Тоді люди зможуть купити землю.Про це в інтерв’ю журналу “Країна” говорить економіст Борис Кушнірук.

“Можна на кілька років заборонити фізичним особам продавати свої наділи, поки сформується ринок. У кожному районі різна вартість землі. За два роки треба виставити на аукціон умовно 10 тисяч гектарів. Продаючи їх, держава зможе сформувати цінову політику у конкретному районі. Ці кілька років варто використати для формування земельного банку. Він викуповуватиме ділянки в людей або даватиме кредити тим, хто хоче купити наділ. Селянинові потрібні гроші за пай одразу, він не хоче чекати 20 років. Для цього й потрібне посередництво земельного банку”, – пояснює експерт.

За його словами, у нас кліматичні умови сильно впливають на врожайність.

“Залежно від погоди може вродити з надлишком, а може бути неврожай. Для ефективного виробництва треба під кожну рослину провести крапельне зрошення, застосувати новітню технологію запилення. Держава могла би частково компенсувати витрати на новітні технології у фермерстві.

Бракує якісних сховищ. Окреме господарство не може його побудувати – дорого. Держава має стимулювати фермерів до кооперації. І частково компенсувати витрати на спорудження.

Важливо створити потужності для переробки. Сушені гриби у коробочці коштують удесятеро дорожче, ніж свіжі. Тому відкрити ринок землі, отримати разово кошти за продаж і проїсти їх, – не варіант. Потрібна довготермінова стратегія”, – додає економіст.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: