НОВИНИ

Дефіцит вологи у рослин виявлятимуть за допомогою термографічних камер

13.03.2020 08:02
1-1

Нещодавні дослідження вчених та студентів Міжнародного центру картоплі (CIP), а також університету Universidad Nacional Agraria La Molina в Перу підтвердили, що зображення з інфрачервоних (термографічних) камер можуть бути використані для виявлення водяного стресу в посівах і тим самим для більш ефективного використання води. Пише сайт Universidad Nacional Agraria La Molina.

Команда дослідників під керівництвом вченого Девіда Раміреса проводила польові експерименти в посушливому місті Ліма в Перу, де розташована база організації, щоб визначити, як поєднання кольорових та інфрачервоних зображень можна використовувати для моніторингу водного стресу в рослинах картоплі.

Дослідники протягом дня фотографували поле з картоплею та використовували розроблене CIP програмне забезпечення під назвою Thermal Image Processor (TIPCIP, наявне у відкритому доступі), щоб визначити, коли рослини нагрілися так, що їх безсумнівно потрібно було поливати. Зрошуючи лише тоді, коли рослини досягли цього порогу, дослідники змогли значно зменшити кількість води для їх зрошення.

«Поєднання моніторингу з інфрачервоними зображеннями та крапельним зрошенням може дозволити фермерам зменшити використання води, потрібної для вирощування картоплі, щонайменше на 1600 кубічних метрів з гектара. Це зменшення майже на половину від кількості води, яка використовується під час традиційного поверхневого зрошення», –– пояснив Девід Рамірес.

Інфрачервоні камери можна встановлювати на дрони, щоб контролювати водний стрес рослин на великих площах. Водночас вартість такого обладнання є невисокою для малих та середніх фермерів.

Команда Девіда Раміреса планує протестувати новий варіант: плагін-пристрій, що перетворює смартфон на інфрачервону камеру і коштує близько 200 доларів США.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: