НОВИНИ

Дефіцит вологи та активність шкідників можуть знизити врожайність озимих

16.03.2020 19:02
o3

На урожай озимих зернових культур в Україні може негативно вплинути відсутність снігового покриву і низький запас потрібної вологи в ґрунті, накопичений за зиму. Про це повідомив генеральний директор організації «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль, пише «УНН».

«З одного боку ми можемо констатувати, що не було вимерзання, але з іншого боку, з огляду на те, що ми мали бездощову осінь, не було снігу і снігового покриву, то ми не накопичили за зиму потрібної вологи. При виході із зимівлі ми повинні мати десь до метра глибиною запас вологи в ґрунті. На сьогоднішній день констатуємо по значній території України, що маємо десь 25-30 см, тільки в окремих областях запас вологи. Це дуже несприятлива ситуація. Можливо, якусь частину озимих культур доведеться сіяти ярою пшеницею, або навіть пересівати», — вказав Павло Коваль.

За його словами, на сьогоднішній день стан озимих, які вийшли із зимівлі, задовільний. Тільки в 7-8% по всій території України стан незадовільний.

«Але який запас вологи ми маємо, і яка температура буде в найближчі два-три тижні — це покаже, що ми будемо з цим усім робити. Ми повинні констатувати, що за останні 7 років посіяно найменшу кількість озимої пшениці, десь близько 6 млн га. Однак, у нас є перехідні залишки, процедура експорту проходить планово», — зазначив генеральний директор організації.

Експерт також вважає, що Україна може мати деякі втрати по озимих культурах, виходячи із запасів вологи.

«Крім того, досвідчені агрономи мають таку думку, що сам факт теплої зими без значних тривалих морозів може призвести до спалахів в окремих регіонах певних захворювань і появи шкідників, які не були знищені природою, морозом. Це може вплинути на якість зерна», — підсумував він.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: