НОВИНИ

Дефіцит на ринку Китаю підтримує високі ціни на українську кукурудзу

07.09.2020 09:32
kukuruza_23.01

В Україні на тлі зниження прогнозів врожаю ціни пропозицій на кукурудзу виросли до 185-190 $/т FOB, проте покупці не готові платити більше 180 $/т FOB з поставкою до Китаю. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

За оцінками трейдерів, незабаром попит на кукурудзу з боку Китаю зменшиться, оскільки він буде задоволений дешевою американською кукурудзою, яку потрібно буде купувати в межах торговельної угоди, що обмежить подальше зростання цін на українську кукурудзу.

Наразі в Китаї квота на імпорт кукурудзи складає 7 млн т на рік. Якщо влада не збільшить її до 10 млн т на рік, дефіцит кукурудзи сягне високого рівня, а переробники намагатимуться диверсифікувати споживання кукурудзи за рахунок використання пшениці та іншого фуражного зерна.

На останньому аукціоні з продажу кукурудзи з держрезервів Китаю обсяги закупівлі різко зменшилися внаслідок надто високих цін, тому вдалося реалізувати лише 1/3 із запропонованих 4 млн т.

Середня ціна закупівлі сягнула найвищого з початку року рівня 2072 юаня/т або 303,37 $/т. Наближення збирання нового врожаю в Китаї та активна закупівля кукурудзи в США насичують ринок.

За даними AgWeb, з початку року внутрішні закупівельні ціни на кукурудзу на ринку Китаю виросли на 27%, сягнувши станом на кінець серпня 5-річного максимуму 2050 юанів/т, що спричинило різке зростання світових цін.

Причиною зростання цін стали прогнози дефіциту кукурудзи в країні у 2020/21 МР, який за оцінками МСГ, може сягнути 16,7 млн т, попри цьогорічний врожай на рівні 266,5 млн т. За прогнозами Reuters, дефіциту кукурудзи в Китаї може скласти 30 млн т.

Крім того, підвищення цін на зернову в КНР викликає побоювання щодо продовольчої безпеки країни, оскільки споживча інфляція вже сягнула найвищого за останні 10 років рівня.

Нагадаємо, в Україні 50% площ призначених під озимі врожаю 2021 року охоплено посухою.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: