НОВИНИ

Де в Україні найбільше свиней

26.11.2019 10:56
picture2_vspyshka-achs-v-u_357104_p0

За даними ДССУ чисельність свиней в Україні станом на початок листопада становила 6,15 млн гол. Це на 4% чи 260 тис. гол. менше ніж на відповідну дату минулого року.Причини такої зміни кількості свинопоголів’я коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

«Негативна динаміка числа свиней в Україні спостерігається через відповідні зміни кількості утримуваних тварин у господарствах усіх категорії. Поступове «згортання» присадибного свинарства триває не один рік. Наразі відхилення числа утримуваних на присадибних ділянках свиней державна статистика оцінює у 6,5% порівняно з початком листопада 2018-го: рік тому в господарствах населення налічувалось майже 3 млн свиней проти теперішніх 2,78 млн гол.

З іншого боку, на 2% скоротилася і кількість промислових тварин — до 3,37 млн гол. Значною мірою, така зміна відбулася у наслідок наймасштабнішого спалаху АЧС на Львівщині у серпні. Однак, зменшення числа промислових свиней на свинокомплексах Тернопільської (-23% проти початку листопада 2018-го), Полтавської (-13%), Запорізької (-14%) та Дніпропетровської (-7%) також мало негативний вплив. Тож хоча оператори Київської, Харківської та Чернігівської області за рік збільшили виробничі потужності майже на 100 тис. гол., це не «перекрило» цьогорічні втрати індустріального поголів’я», — коментують в АСУ.

З іншого боку, нарощування поголів’я промисловими свинокомплексами Київщини на 13,5% чи майже 53 тис. голів вивело регіон на перше місце в Україні за чисельністю свиней. Станом на початок листопада сільськогосподарські підприємства Київської області утримують 441,6 тис. свиней чи понад 13% промислового свинопоголів’я України. Тож Донеччина, яка до цього займала лідерські позиції за концентрацією індустріального свинопоголів’я (434 тис. гол.), тепер посідає друге місце.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: