НОВИНИ

Де в Україні найбільше фальсифікованих продуктів харчування

24.12.2019 14:14
1456494

Найбільша кількість фальсифікованої продукції, виявленої на ринках, — з Харківської та Одеської областей. На Київщині останнім часом ситуація покращилася. Про повідомила заступниця голови ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова, пише AgroPortal.ua.

«Стан справ у столиці став ліпшим через те, що тут більше громадських організацій. У супермаркетах тепер не так часто можна зустріти фальсифікат. На ринках ситуація дещо гірша, особливо на стихійних. Однак однозначно прогрес у кращий бік спостерігається», — зазначає вона.

За її словами, в Україні найбільше підміняють молочну продукцію, м’ясні вироби, олію та мед.

«Останні дослідження ми проводили щодо молочної продукції: масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, спредів. Було виявлено 30% невідповідної продукції», — розповідає вона.

Котехова говорить: найчастіше під час перевірки з’ясовується, що на маркуванні зазначена адреса виробника, а фактично її немає.

«У таких випадках ми звертаємося із запитами до Держпродспоживслужби. Вони підтверджують ці порушення. Потім інформацію передаємо до правоохоронних органів. Найстрашніше, що така їжа потрапляє за тендерами до шкіл та садочків», — каже експерт.

Також вона додала, що нещодавно їхня організація разом із експертами запустила програму «Стоп фальсифікат». У її рамках 16 грудня було відібрано 77 зразків масла в 4 областях (Миколаївська, Івано-Франківська, Сумська і Черкаська). Тепер їх у знеособленій формі паралельно досліджують у двох київських лабораторіях.

Результати перевірки будуть відомі за два-три тижні. Проєкт підтримали в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Держпродспоживслужбі та ФАО.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: