ВАЖЛИВО

Де фермерів навчають управлінню земельним банком: досвід Земельних Котиків

26.12.2020 13:19
photo_2020-10-07_14-03-33.1140x600

Земельний банк – основний актив будь-якого агровиробника, саме тому він потребує особливої уваги. Для посилення знань землевпорядників та керівників кожного фермерського господарства освітньою платформою «Культиварій» був розроблений перший повний онлайн-курс з управління земельним банком «Земельні Котики». 18 грудня 2020 року відбувся випуск першого набору студентів-котиків.  Як проходило навчання, якими знаннями поповнився арсенал студентів та з якими думками вони отримували дипломи, повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.


Освітній курс у цифрах 

Програма курсу: 21 анімована відеолекція та 19 презентацій на теми: оцінка земельного банку, аудит і автоматизація управління, земельна служба, робота з власниками землі, оренда землі та інші форми землекористування, невитребувані паї, співпраця з ОТГ, відкриття ринку землі та рейдерство.

Кількість курсантів: понад 20. Половина з них — практикуючі землевпорядники з земельним банком від 4 до 80 тис. га, 30% — власники фермерських господарств, 20% — студенти без досвіду в агросфері, але з досвідом роботи у суміжних з агро професіях.  

Кількість спікерів: 8

  • Володимир Нагорний, керівник відділу земельної політики і майнових відносин «МХП», 370 тис. га в управлінні;
  • Ігор Білоус, керуючий партнер інвестиційної компанії Altius, екс-голова Фонду Держмайна України, екс-голова Державної податкової служби України;
  • Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group;
  • Ігор Слободянюк, керуючий партнер компанії My partners group. Примножував володіння таких компаній, як «МХП», «Астарта-Київ», «Мрія», «АСТ»;
  • Андрій Дем’янович, засновник сервісу автоматизованого моніторингу земельного банку Feodal.Online. Демобілізований керівник регіонального підрозділу агрохолдингу «Мрія»;
  • Артем Бєлєнков, директор і засновник компанії SmartFarming;
  • Роман Граб, керівник проєкту Vkursi Agro;
  • Дарина Козоріз, екс-керівник відділу корпоративної та соціальної відповідальності холдингу Grano Group та головна гуска «Сільського Ревізора».

Таємний гість: 

До інструкторів курсу приєднався Земельний Рейдер, який розповів про реальні чорні та сірі схеми «віджиму» землі та дієві способи боротьби з пай-хантерами. 

«Це перший в Україні повний фундаментальний курс. Подібних продуктів на ринку немає», — з гордістю зауважила керівниця освітньої платформи «Культиварій» Олександра Камишіна. 

Олександра Камишіна, керівниця освітньої платформи «Культиварій»
Олександра Камишіна, керівниця освітньої платформи «Культиварій»


Відгуки курсантів

Випускники курсу зазначали, що зрозуміли цінність землі як активу, дізнались багато про аудит та автоматизацію обліку земельного банку, а також отримали ґрунтовні знання про систему роботи з пайовиками та ОТГ. 

Важливо, що, крім теоретичних знань, «Земельні Котики» отримали практичні навички аудиту та оцінки земельного банку, а також побудови земельної служби агропідприємства на 12 тис. га під керівництвом досвідчених Володимира Нагорного та Андрія Дем’яновича. 

Артур Кобзар, співвласник ФГ «Софія Агро»:

«В кожному відео бачив для себе щось нове. Здавалося б, що ти вже досить обізнаний в темі землевпорядництва, але на цьому курсі відкрив для себе багато корисних кейсів. Це мотивувало мене, адже я хочу поглиблювати знання та ставати кращим у своїй діяльності, бо це моє майбутнє. Щодо участі у проєкті не вагався ні хвилини, а коли побачив учасників із великих компаній, менеджерів, управлінців, зрозумів, що це 100% буде на вищому рівні. Це один із найякісніших курсів самоосвіти. Я маю з чим порівнювати». 

Артур Кобзар, співвласник ФГ «Софія Агро»
Артур Кобзар, співвласник ФГ «Софія Агро»


Олег Бегмат, співвласник та керівник ПСП «Орач» :

«Моєму підприємству вже 20 років. За цей час я думав, що вже знаю все про землевпорядництво. Але пройшовши навчання я зрозумів, що завжди можна дізнатись щось нове. Я виніс для себе багато нагальних кейсів. Вважаю, що курс дуже цікавий, особливо перед відкриттям ринку землі, оскільки він дає інформацію та практичні шляхи проведення підготовки земельного банку і створення правильного майнового комплексу. Чекаю наступних курсів!». 

Олег Бегмат, співвласник та керівник ПСП «Орач»
Олег Бегмат, співвласник та керівник ПСП «Орач»


Сергій Волторніст, керівник земельної служби холдингу A.G.R Group:

«Всі відео гарної якості, лектори якісно доносять інформацію до слухачів. Завдання кейсу «Земельна служба» дає змогу спробувати себе в ролі керівника структурного підрозділу, а керівнику — ще раз проаналізувати правильність організаційної структури свого підрозділу. Онлайн-зустрічі сподобалися, адже можна було ставити питання лекторам та отримувати на них відповіді. Також було дуже приємне спілкування в Telegram-чаті. Вважаю, що проєкт дає великий обсяг знань, а тому бажаю не зупинятися на досягнутому і продовжувати розвиватися в даному напрямку».

Сергій Волторніст, керівник земельної служби холдингу A.G.R Group
Сергій Волторніст, керівник земельної служби холдингу A.G.R Group


Андрій Єланський, керівник земельної служби Grano Group:

«Як сам курс, так і практична робота — це те, з чим ми стикаємося щодня. Пройшовши це навчання, ми маємо можливість удосконалити наші щоденні завдання. Однозначно, отримані знання можна і потрібно використовувати на практиці. А завдяки отриманим знанням наша робота стає ще цікавішою».

Андрій Єланський, керівник земельної служби Grano Group
Андрій Єланський, керівник земельної служби Grano Group


Василь Войтенко, керівник земельної служби аграрної компанії SEMAL:

 «Інформація доносилась лаконічно, доступно та зрозуміло. Дуже важливо, що після кожної лекції є можливість себе перевірити. Комунікація була на найвищому рівні. Бажаю розвиватись так само, як і ваші призовники! Успіхів, натхнення!». 

Василь Войтенко, керівник земельної служби аграрної компанії SEMAL
Василь Войтенко, керівник земельної служби аграрної компанії SEMAL


Ольга Іванько, Agribank:

Ольга Іванько зазначила, що курс цікавий особливо для тих курсантів, які не до кінця розуміють чим у реальному житті займаються земельники. Крім того, під час навчання була можливість дізнатися, наскільки сучасні технології підвищують ефективність роботи команд і дають можливість якісно оцінити реальний стан речей щодо земельного банку. 

«Мені, як людині іншої професії, управління зембанком давалось важкувато, проте колеги по команді своїми роздумами, зауваженнями та ідеями значно поповнили мої знання. Приємно здивувало, що тренери, попри зайнятість, знаходили час оперативно відповідати на запитання курсантів у чаті. Як на мене, перший цикл курсу відпрацьовано на 5+. Щиро бажаю мати зацікавлених курсантів у наступних призовах. Впевнена, що курс заслуговує бути не просто першим онлайн-курсом, а найкращим онлайн-курсом». 

Володимир Нагорний та Ольга Іванько
Володимир Нагорний та Ольга Іванько


Керівниця освітньої платформи «Культиварій» Олександра Камишіна додала, що вже триває набір на наступний новорічний курс, а для тих, хто вирішить приходити командами, буде діяти спеціальна пропозиція. 

«Власники бізнесу мають можливість сформувати нове бачення земельного банку як активу, а також розширити та впорядкувати знання. А у разі навчання командою — цей ефект мультиплікується. Звичайно, для команд у нас діють спецумови. Будемо раді бачити вас у наступному наборі Земельних Котиків!», — підсумувала Олександра Камишіна. 


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: